Sport.be

Algemeen

Niccolò Bonifazio volgt zichzelf op in GP Jef Scherens

15.08.2021 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

De Italiaanse sprinter Niccolò Bonifazio (Total Direct Energie) heeft na 2019 ook in 2021 gezegevierd in de GP Jef Scherens. Bonifazio profiteerde van een warrige finale om de groepsprint te winnen van Nacer Bouhanni (Arkea-Samsic) en Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). Tim Merlier (Alpecin-Fenix) blijft leider in de Bingoal Cycling Cup.

Het parcours leidde het peloton dertien ronden lang rond het bijna identieke lokale circuit van het WK wielrennen eind september. De warme temperaturen in Leuven deerden vier renners niet: Dimitri Peyskens (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Jens Reynders (Topsport Vlaanderen-Baloise), Milan Paulus (SEG Racing Academy) en Dylan Bouwmans (Metec - Solarwatt p/b Mantel).

Het viertal kon een voorsprong van ruim vier minuten vergaren op het peloton, waar Alpecin-Fenix, Total Direct Energies en Arkéa-Samsic de boel controleerden voor hun sprinters. De rondjes tikten genadeloos weg voor hen, want de groepssprint leek toch onvermijdelijk. Paulus was de eerste die het groepje probeerde te ontglippen, ook Peyskens zou een bommetje gooien.

Het was vergeefs, want op de laatste passage van de Keizersberg zat hun avontuur erop door een aanval van Aimé De Gendt. Die kreeg enkele gezanten van de sprinters mee, dus dat feestje ging niet door. Sprinten dus!

In de slotfase was het uitgedunde peloton echter niet meer in staat om een lijn te trekken in de voorbereiding. Bij het ingaan van de laatste rechte lijn zat Merlier door een valpartij van een renner bij Beat Cycling te ver, waardoor zijn ploegmakker Gianni Vermeersch plots vooraan zat met Bouhanni en Bonifazio. Die laatste kwam er sterk uit en pakte zijn tweede opeenvolgende zege in Leuven.

Vermeersch (3de): "Met Tim in mijn wiel was hij onklopbaar"

"De laatste twee kilometer keek ik nog enkele keren om en zag ik dat Merlier zo'n twee plaatsen achter me zat. Maar toen we de laatste rechte lijn indraaiden, zag ik plots een gat", aldus Vermeersch, die derde werd. "Ik moest de knop omdraaien, maar ik keek achter mij op het moment dat die andere twee aangingen. Ik probeerde gewoon het tempo hoog te houden. Het is zonde, want met Tim in mijn wiel was hij wellicht niet te kloppen. Het was een erg hectische koers. Op het WK zullen de renners al vermoeid zijn als ze hier aankomen, want dit is het lokale circuit. Persoonlijk ben ik tevreden, want ik kon vlotjes meegaan met De Gendt en daarna kon ik mijn rol als inleider van de sprint wel goed vervullen."

Merlier (7de): "Coquard wilde niet reageren"

"Het was een nerveuze koers", stelde Merlier achteraf, die leider blijft in de Bingoal Cycling Cup. "Dat was in de finale niet anders. Ik zat in een goede positie, want ik wou van ver komen. Maar dat was mijn doodsteek, want er knalde net iemand met zijn pedaal tegen de grond. Die jongen kwam zich nog excuseren, maar daar kon hij niets aan doen. Dries De Bondt probeerde me nog naar voren te brengen, maar het kalf was verdronken omdat Coquard niet wou reageren. Die viseerde me wel wat, had ik het gevoel. Ik had graag de koers willen winnen, dus ik ben ontgoocheld. Dit was mijn eerste koers na de Tour, dus het gevoel zat wel goed."

Mis deze events niet

Meer