Sport.be

Algemeen

Technologie zorgt voor extra cachet op AG Memorial Van Damme

01.09.2020 | Erik Duchateau

Golazo

De 44ste editie van de AG Memorial Van Damme vindt komende vrijdag, noodgedwongen door de coronacrisis, in een leeg Koning Boudewijnstadion plaats. Daarom wordt dit jaar extra ingezet op technologische hulpmiddelen om zowel voor de atleten als de tv-kijkers de nodige sfeer en beleving toe te voegen.

Niet minder dan drie aanvallen op wereldrecords, dat is vrijdag de inzet in Brussel. De mannen en de vrouwen vallen het werelduurrecord aan en ook de besttijd op de 1000 meter bij de vrouwen - een record dat 24 jaar geleden nota bene op de Memorial gevestigd is - staat op het punt verbeterd te worden.

De topatleten die deze uitdagingen aangaan (Mo Farah, Bashir Abdi, Sifan Hassan en Brigid Kosgei in de uurrace en Fatih Kipyegon op de 1000 meter) krijgen uiteraard als vanouds enkele hazen ter beschikking. Nieuw is dat ze ook kunnen terugvalleen op een digitale haas en dat is een primeur in België! De zogenaamde Wavelight is een bewegend lichtsignaal aan de rand van de piste dat exact aangeeft hoe snel er gelopen moet worden om op wereldrecordschema te blijven.

Dankzij technologie toch 'toeschouwers'

Geen toeschouwers en dus geen vocale steun voor de atleten? Toch wel! De AG Memorial Van Damme werkt samen met een Australische firma om in een nagenoeg leeg stadion de ambiance van een tot de nok gevuld Koning Boudewijnstadion te reconstrueren. Reële stadiongeluiden van vorige edities worden gemixt en live in het lege stadion gespeeld, inspelend op wat er zich op dat moment op de piste afspeelt. Naarmate de uurrace vordert en de finish in zicht komt, zal het virtuele publiek alsmaar luider klinken. En bij het hoogspringen zal er bijvoorbeeld ritmisch ondersteunend applaus weerklinken. Leuk voor de atleten én voor de tv-kijkers!

Er zitten dan wel geen toeschouwers in het stadion, maar de wereld kijkt wel mee op 4 september. De AG Memorial Van Damme is in België live te volgen op Canvas en op RTBF, maar zal in nog 180 andere landen live of in samenvatting op tv te zien zijn. In heel Europa, Afrika, de Verenigde Staten, de Caraïben,... overal komt de Memorial op het scherm! Daarnaast is het ook zowat overal elders ter wereld integraal te volgen via de digitale kanalen (YouTube en Facebook) van de Wanda Diamond League.

Mis deze events niet

Meer