Sport.be

Algemeen

Olympische vlam aangekomen in Japan

20.03.2020 | Erik Duchateau

Belga

De olympische vlam is vrijdag aangekomen in Japan. De feestelijkheden werden er omwille van het coronavirus teruggebracht tot het minimum.

De epidemie zaait twijfel over de organisatie van de Olympische Spelen in Tokio deze zomer. De vlam landde op de vliegbasis Matsushima in de prefectuur Miyagi in het noordoosten van het land, zei een AFP-journalist. De regio is speciaal gekozen om de wederopbouw te symboliseren van de gebieden die zijn verwoest door de gigantische tsunami van 11 maart 2011, gevolgd door het kernongeval in Fukushima. De Japanse overheid heeft zijn inwoners gevraagd tijdens de doortocht van de olympische vlam afstand te houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Ondanks de wereldwijde uitbraak van het coronavirus acht IOC-voorzitter Thomas Bach het "voorbarig" om de Olympische Spelen uit te stellen, zo bevestigt Bach donderdag in een interview met de Amerikaanse krant The New York Times. "Voor ons zou een uitstel vandaag onverantwoord zijn en het zou voorbarig zijn om voort te gaan op speculaties en zo een beslissing te nemen", vertelde de IOC-voorzitter.

"We weten niet hoe de situatie zal evolueren. Natuurlijk overwegen wij wel meerdere scenario's. Om dat te bestuderen is er een werkgroep opgericht en zij hebben momenteel geen aanbevelingen gedaan."

Het IOC kreeg de voorbije dagen heel wat kritiek te slikken omdat de Olympische Spelen niet uitgesteld werden. Heel wat atleten lieten weten dat hun gezondheid daarmee op het spel staat, terwijl net dat de prioriteit zou moeten zijn. Ook het Spaanse olympische comité vroeg reeds om uitstel.

"Eenieders gezondheid komt wel degelijk op de eerste plaats", vertelde Bach daarover. "Financiële overwegingen zullen geen rol spelen bij de uiteindelijke beslissing van het IOC."

Mis deze events niet

Meer