Sport.be

Algemeen

Voetbalcompetitie ligt minstens tot 1 mei stil, clubs krijgen uitstel van betaling

19.03.2020 |

Belga

De Belgische voetbalcompetitie herneemt zeker niet voor 1 mei. Dat heeft de crisiscel corona van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) donderdag beslist.

"Alle wedstrijden worden minstens tot en met 30 april uitgesteld", klinkt het. "De werkgroep buigt zich in de tussentijd ook over verschillende scenario's met betrekking tot het verdere verloop van de competities. Dat hangt natuurlijk sterk af van hoe de situatie rond het coronavirus in België de komende weken zal evolueren."

De Jupiler Pro League werd vanwege het coronavirus stopgezet voor de 30e en laatste speeldag van de reguliere competitie. Die zou vorige zondag worden gespeeld (achter gesloten deuren) maar werd finaal afgelast. Het blijft dus afwachten welke club het zesde en laatste ticket voor play-off 1 verovert (Genk, Mechelen of Anderlecht) en wie naar 1B degradeert (Waasland-Beveren of Oostende). Ook de stijger uit 1B ligt nog niet vast. De terugmatch in de promotiefinale tussen OH Leuven en Beerschot werd eveneens uitgesteld, net als de finale van de Beker van België. Club Brugge had het daarin op 22 maart moeten opnemen tegen Antwerp.

De Europese Voetbalbond UEFA besliste deze week, samen met het uitstel van het EK naar 2021, dat nationale competities dit seizoen uitzonderlijk tot 30 juni mogen doorlopen. Daardoor kunnen alle wedstrijden, dus ook de play-offs, mogelijk toch worden gespeeld. Collectieve trainingen blijven tot nader order voor alle voetbalclubs in België opgeschort tot en met 5 april, zoals eerder beslist door de Nationale Veiligheidsraad. Voor de periode erna zal de werkgroep de adviezen van die raad opvolgen.

De crisiscel besliste daarnaast alle clubs drie maanden uitstel van bondsbetalingen te geven. "De KBVB is zich bewust van de precaire financiële situatie waarin sommige clubs zich momenteel bevinden. Het (voorlopig) opschorten van de trainingen, competities en toernooien heeft tot gevolg dat de belangrijkste inkomstenbronnen van de clubs plots wegvallen. Een aantal kosten blijven echter doorlopen. Het uitstel van betaling moet de clubs wat ademruimte geven", luidt de redenering.

Verder besliste de crisiscel alle activiteiten voor de jeugd, zoals voetbalkampen en toernooien, te annuleren en dat minstens tot na de paasvakantie. In de crisiscel corona van de KBVB zijn alle entiteiten van het Belgisch voetbal vertegenwoordigd (KBVB, Voetbal Vlaanderen, ACFF en de Pro League).

Mis deze events niet

Meer