Sport.be

Algemeen

De Gendt en Benoot kleuren slotrit in Parijs-Nice

14.03.2020 | Ward Bollen

Belga

Nairo Quintana (Arkéa Samsic) heeft zaterdag de slotrit in Parijs-Nice gewonnen van 166,5 kilometer tussen Nice en de aankomst boven op Valdeblore La Colmiane.

Thomas De Gendt bleef samen met Julian Alaphilippe als laatste over van een ontsnapping en liet in de slotklim de Fransman achter zich. Onze landgenoot had een maximale voorsprong van ongeveer anderhalve minuut op het peloton der favorieten. Onder aanvoering van Richie Porte en Vincenzo Nibali liep de kloof terug en op minder dan 4 km van de streep plaatste Nairo Quintana een vlammende demarrage. De Gendt werd ingelopen en zag de Colombiaan naar de ritwinst knallen.

In de achtergrond probeerde Tiesj Benoot het eindklassement op zijn naam te schrijven met een serieuze versnelling. Gele trui Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe) kraakte, maar plooide niet en kreeg ook hulp van Thibaut Pinot en Sergio Higuita. Benoot eindigt daardoor als tweede op 18 seconden van de Duitser. 

Tiesj Benoot is de eerste Belg op het eindpodium van Parijs-Nice sinds Peter Van Petegem in 2001. Schachmann, die de Colombiaan Egan Bernal opvolgt, is de vijfde Duitse eindwinnaar, negen jaar na Tony Martin. Parijs-Nice besluit dit jaar één dag eerder omwille van de uitbraak van het coronavirus.

'IN COLOMBIA GERAKEN'

"Ik heb alles gegeven wat ik in me had", aldus Quintana in het flashinterview.  "Die val in de wind in die waaierrit heeft me een goed klassement gekost. Maar deze zege maakt veel goed en is een cadeau voor iedereen die me geholpen heeft."

Het is al zijn vijfde zege van het nieuwe wielerjaar. "Maar er zijn belangrijker dingen in het leven", liet hij nog optekenen. "Ik hoop nu zo snel mogelijk naar Colombia te kunnen reizen, naar mijn familie. Ik hoop dat de situatie in de hele wereld gaat verbeteren rond corona en dat we weer aan aan fietsen kunnen denken."

Schachmann won de openingsrit in Parijs-Nice en stond dus van start tot finish aan de kop. Vrijdag verloor hij kostbare tijd na een valpartij, al werd die tijd wel gecorrigeerd na afloop en startte hij niet met 18 seconden, maar met 36 tellen voorsprong op Tiesj Benoot aan de slotrit. Vooral in de laatste drie km had hij het lastig. "Die laatste drie kilometer waren hels, maar nu ben ik in de hemel. Ik had echt enorm veel pijn in de benen, kon amper volgen en zeker niet toen Tiesj versnelde. Het was heel zwaar, maar ik ben opgelucht en trots dat ik nu die eindzege vast heb, het was zeker niet 'easy' om die binnen te halen."

BENOOT

"Ik gaf alles wat ik in me had bij die aanval", liet Benoot optekenen door zijn team. "Maar naar het eind toe blies ik mezelf een beetje op en kwam ik tekort om Quintana nog bij te benen. Ik denk dat een tweede plaats terecht was vandaag, niet meer."

Benoot finisht als tweede in het eindklassement van Parijs-Nice, op 18 seconden van winnaar Schachmann. Vorig jaar eindigde hij al eens als vierde in de Ronde van Zwitserland en in 2018 als vierde in de Tirreno-Adriatico. Nu doet hij nog beter. "Ik ben blij met hoe de dingen zijn verlopen de voorbije week", eindigde hij. "Als team hebben we heel mooie resultaten behaald." Benoot won immers een etappe en verder toonde Soren Kragh Andersen zich met tijdritwinst.

Mis deze events niet

Meer