Sport.be

Algemeen

Bashir Abdi knalt naar stevig BR en tweede plaats in marathon Tokio

01.03.2020 | Quinten Lafort

NN Running Team

Bashir Abdi heeft tijdens de marathon van Tokio, de eerste van zes Marathon Majors in 2020, voor een heuse stunt gezorgd. De Belgische recordhouder leek na een halve marathon op weg naar een verbetering van zijn eigen Belgisch record, maar niemand hield toen voor mogelijk dat Abdi nog als tweede zou finishen in een topchrono.

Bashir Abdi zag de marathon van Tokio als een voorbereiding op de olympische marathon van Sapporo. Zo kon hij namelijk ook al het land verkennen. Abdi ging met eerder gematigde ambities van start, ondanks een haast perfecte voorbereiding. De Gentse atleet opteerde voor een start in de tweede groep, met vooral Japanse atleten. Na vijf kilometer maakte hij echter toch de sprong naar de snelste groep.

Halfweg passeerde Abdi als twaalfde met de ruime kopgroep na 1u02, meer dan 50 seconden sneller dan tijdens zijn recordmarathon in Chicago. De kopgroep spatte ondertussen uiteen. Abdi schoof rustig op vanuit de tweede groep en kon na de 30ste kilometer meer en meer atleten oprollen. De top vijf én misschien zelfs het podium leek in zicht. Na een onwaarschijnlijke rush snelde hij voorbij de atleten in derde en tweede stelling. Alleen zijn teamgenoot bij het NN Running Team, Birhanu Legese, bleek met 2u04:15 een maatje te groot.

Abdi klokte af na 2u04:49, goed voor een verpulvering van zijn eigen BR (2u06:14) én tevens de tweede Europese prestatie aller tijden. Onze landgenoot doet nu ook beter dan zijn goede vriend en trainingsmakker Mo Farah, die nu de derde Europeaan ooit is op de mythische marathon.

Mis deze events niet

Meer