Sport.be

Algemeen

Van Avermaet: 'Wil er staan van Omloop tot en met Amstel'

25.02.2020 |

Belga

Greg Van Avermaet ging vorige week tijdens de Ronde van de Algarve op zoek naar bevestiging en vond die ook. De renner vond in Portugal geen ritten op zijn maat, waardoor hij zich niet echt kon tonen. Toch hield Van Avermaet een goed gevoel over aan de rittenkoers met het oog op het openingsweekend in eigen land.

Greg Van Avermaet won de Omloop het Nieuwsblad in 2016 en 2017 en eindigde vorig jaar als tweede. Ook hij telt af naar de opening van het Vlaamse wielerseizoen. "Het is een beetje jammer, frustrerend zelfs dat ik me in de voorbije twee rittenkoersen (Ronde van Valencia en Algarve) niet echt kon tonen. Je moet een beetje bijval hebben van de parcoursbouwers. Tegenwoordig is een rit ofwel voor de sprinters of voor de klimmers en het is een beetje jammer dat mijn type renner soms vergeten wordt. Je werkt een ganse winter om wedstrijden te koersen en dan is het een beetje spijtig dat je niet af en toe een etappe krijgt die op je lijf is geschreven, zoals in Oman de voorbije jaren", aldus Van Avermaet.

"Het motiveert om mee te doen voor de overwinning. Ik kon me de voorbije koersen nergens echt tonen. Ik probeer er dan wel het maximale uit te halen in die andere ritten die eigenlijk iets te zwaar voor mij zijn, maar het is niet dat een 15de plaats nog belangrijk is voor mij. Alleen doe ik wel mijn best, zo zit ik elkaar. Het is ook een test voor jezelf, want als renner ben je toch altijd een beetje op zoek naar bevestiging. Finaal kan ik tevreden zijn, ik ben af en toe eens diep gegaan om te zien hoe ver ik stond. De conditie is goed en ik ben blij hoe ik gekoerst heb de voorbije week", verklaart de renner van CCC.

"Ja ook op mijn leeftijd heb je de bevestiging nodig. Die klimmetjes in Algarve waren net iets te lastig voor mij, daarvoor ben ik iets te zwaar als klassiek renner, maar ik heb wel gekoerst, geprobeerd. Je zit nu eenmaal in een wedstrijd en ik ben van het principe dat je daar alles moet geven, op training kan je het dan nadien wat rustiger aan doen. Zaak is nu om deze week te herstellen. Het harde werk is geleverd en nu moet je een beetje tot rust komen. Ik verken wel nog het parcours van de Omloop en dan is het aftellen naar zaterdag. Ik ben er klaar voor", verzekert de olympische kampioen.

"Zoals elk jaar wil ik er staan van de Omloop tot de Amstel. Het is altijd een doel voor mij om snel goed te zijn. Ik ben iemand die z'n conditie lang kan aanhouden, tot de Amstel. Vanaf zaterdag wil ik resultaat rijden, de conditie is goed genoeg en zonder tegenslag zal ik er staan. Ik sta ook iets 'lichter' op dit moment in vergelijking met andere jaren, op mijn Tourgewicht eigenlijk en dan ga je sneller omhoog. Neen, dat zal zeker geen nadeel zijn voor de klassiekers. Ik blijf een renner die een goede versnelling in de benen heeft voor inspanningen van 1 à 2 minuten, dat is mijn sterkte. Ik weeg wat lichter, dus ik moet wel wat oppassen met het weer in België en hopen dat ik van ziekte gespaard blijf", vervolledigt Van Avermaet.

In mei viert de renner zijn 35ste verjaardag, maar dat betekent niet dat hij de drang voelt om zich meer dan ooit te gaan bewijzen tegenover de jonge garde. "Neen, dat speelt niet echt, maar ik besef wel, afin niet dat het mijn laatste jaren zijn, maar wel dat het afscheid dichterbij komt en dan moet je als renner ervan profiteren dat de jaren dat je nog klassiekers kan koersen, je daar ook het maximale moet uithalen. Dat gevoel heb ik nu wel een beetje: ik wil alles maximaal goed doen en geen fouten maken", besluit de tweevoudige winnaar van de Omloop.

Mis deze events niet

Meer