Sport.be

Algemeen

Eli Iserbyt vindt Rectavit Cyclocross Masters in Waregem perfecte afsluiter van het crossseizoen

24.02.2020 | Erik Duchateau

Belga

Drie dagen voor de opening van het Vlaamse wielerseizoen op de weg worden de veldrijders op woensdag 26 februari in de Rectavit Cyclocross Masters in Waregem nog één keer in de schijnwerpers gezet. Eli Iserbyt zal in eigen streek mee het spektakel verzorgen.

In zijn eerste volwaardige seizoen als prof kroonde Eli Iserbyt zich met tien overwinningen tot een van de grote smaakmakers in het veld. De West-Vlaming schreef daarnaast het eindklassement in de DVV Verzekeringen Trofee op zijn naam en veroverde zilver op het Europees kampioenschap in het Italiaanse Silvelle.

"Als ik de klok een jaar terug zou draaien, dan had ik nooit verwacht dat ik zo'n goed seizoen zou rijden", maakt Iserbyt zelf de balans op. "Top vijf, daar zou ik al tevreden mee zijn. Nu ben ik alleen tevreden als ik kan winnen. Dat is toch een grote verandering. Toch is er nog ruimte voor verbetering. In december kende ik conditioneel een dipje, waardoor ik in de klassementen toch wel wat punten verloor. Kijk naar de wereldbeker. Ik win vier van de acht wedstrijden, toch ben ik niet de beste in de eindstand. Dat is een werkpunt voor volgend jaar: een heel seizoen op een constant niveau presteren." Ook crosstechnisch zit er volgens Iserbyt nog wat rek op. "In het zand wil ik volgend jaar nog iets beter voor de dag komen."

Na woensdag gaat de crossfiets onverbiddelijk even aan de kant. "Het is een intens en lang seizoen geweest. Voor het lichaam zal het deugd doen om alles even helemaal te resetten. In maart kunnen we dan terug op de fiets kruipen. De plannen voor de komende weken? Tien dagen Tenerife. Zonder fiets deze keer. Daar heb ik geen probleem mee. Als ik lui moet zijn, lukt me dat wel."

TOYO TIRES HIGH JUMP

Woensdag komt Iserbyt nog één keer in actie in de Rectavit Cyclocross Masters in Waregem. De Cyclocross Trial en de Toyo Tires High Jump staan jaarlijks garant voor een stevige dosis spektakel. Iserbyt vindt het een mooie manier om het crossseizoen uit te zwaaien. "Je hebt ook wat meer tijd om wat aandacht te besteden aan de supporters. En die extra disciplines maakt het wat specialer. Daar is zeker wel ruimte voor. Liever een stadscross dan eentje door de zware modder."

In de Toyo Tires High Jump is het uitkijken naar Tom Meeusen, ook voor Iserbyt. De 31-jarige Antwerpenaar won vorig jaar voor de vierde keer de hoogspringcompetitie met fiets en evenaarde met een sprong over 80 cm het wereldrecord van Jan Denuwelaere.

"Het is indrukwekkend hoe hoog sommige renners kunnen springen", betuigt Iserbyt zijn respect. "Gelukkig voor mij liggen de balken tijdens de cross niet zo hoog (lacht). Vorig jaar geraakte ik in Waregem amper over 45 cm. Je kan die techniek wel verbeteren, maar meer dan vijf procent rek zit daar toch niet meer op. Het is een talent dat je hebt of niet. In de cross kan ik daar soms wel jaloers op zijn. Ik kan wel over die balkjes springen, maar ik haal niet dezelfde snelheid. Ook dat wil ik volgend jaar nog verbeteren."

Of Meeusen het wereldrecord van 80 cm dit jaar kan verbeteren? "Laat ons hopen. Als ze hun zadel laten zakken, kunnen ze iets meer hoogte nemen. Let woensdag ook maar op Dieter Vanthourenhout, hij kan ook heel hoog springen."

STADSCROSS DOOR HET CENTRUM

Afsluiten doen de renners woensdag met een stadscross door het centrum van Waregem. Over een parcours van 1,5 kilometer wordt de modder en het zand ingeruild voor de klinkertjes van de Zuidboulevard en het stadsparkje aan de stadionvijver naast het voetbalstadion van Zulte Waregem.

Naast toppers Eli Iserbyt, Toon Aerts, Belgisch kampioen Laurens Sweeck, Lars van der Haar en Corné van Kessel is de Rectavit Cyclocross Masters in Waregem ook een ideale gelegenheid voor lokale renners Yenthe Peirens, Nicolas De Smet en Andres Verdonck om zich voor eigen volk eens in de kijker te rijden. De dames elites betwisten de trial en hun afsluitende cross met wereldkampioenen Marion Norbert Riberolle (beloften) en Shirin Van Anrooij (juniores) aan de start naast vrouw-in-vorm Denise Betsema, Ellen Van Loy en Laura Verdonschot.

Mis deze events niet

Meer