Sport.be

Algemeen

Matthias Casse: "Voor minder dan goud ga ik niet naar Tokio"

11.02.2020 | Quinten Lafort

Belga

Matthias Casse won afgelopen zondag in Parijs zijn eerste gouden plak op de IJF World Judo Tour van Grand Slams en Grand Prix. Het is een vertrouwensboost voor de 22-jarige judoka, die uitkomt in de categorie onder 81 kilogram, met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. De Europese kampioen werkt in alle rust toe naar die Spelen, waar hij met ambitie aan de start wil komen.

De zege in Parijs was geen doel op zich voor Matthias Casse, maar wel een erg mooie overwinning op zijn palmares. De 22-jarige judoka is sinds gisteren ook de nummer 1 van de wereld en kan dankzij die positie rust inbouwen met het oog op zijn voorbereiding naar de Olympische Spelen in Tokio. Casse koestert al langer dan vandaag podiumambities op de Spelen, maar de zege in Parijs geeft die ambities een duwtje in de rug.

"In Tokio op het podium staan is al langer een doe. Dat heb ik vorig jaar bewezen en die lijn wil ik nu doortrekken. Het is echter van belang om mijn focus te behouden, want het kan op een seconde gedaan zijn. De lat ligt best hoog, maar ik hoop goed omringd te zijn door een Belgische team van judoka's, zodat
Leuk team van judoka's hopelijk. Druk is er altijd, maar de Spelen zijn natuurlijk nog een ander geval", aldus Casse aan VTM Nieuws.

Casse maakte in 2016 de Spelen in Rio mee als sparringpartner van Dirk Van Tichelt, die toen goed was voor brons. Zelf mikt de judoka hoger. "Alles hangt af van de dag zelf natuurlijk. Toch durf ik te stellen dat het doel goud is en ik voor minder dan goud niet naar Tokio afreis. Er zijn veel potentiële medaillekandidaten, maar iedereen moet het wel waarmaken dan. Rustig kunnen blijven is een grote troef. Wie te gehaast wil zijn, ligt even snel terug op de grond", voegt de judoka toe.

Dankzij de zege in Parijs en bijhorende ranking kan Casse wat meer rust inbouwen dan zijn concurrenten. "Naar Parijs toe heb ik samen met mijn trainer Mark Van der Ham niet echt specifiek toegewerkt. De grote piek ligt logischerwijs op de Spelen. Het is een strikt regime, waarbij alles stap voor stap verloopt. Dankzij mijn ranking kan ik wat meer kiezen tussen wedstrijden, aangezien ik niet overal aan de start moet verschijnen", besloot Casse.

Mis deze events niet

Meer