Sport.be

Algemeen

Worst viert in Parkcross

05.02.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

Annemarie Worst (777) heeft de Parkcross in Maldegem op haar naam gebracht. De 24-jarige Nederlandse haalde het afgescheiden nadat ze in de slotronde wegreed van haar enige concurrente en landgenote Inge van der Heijden. De laatste podiumplaats was weggelegd voor Denise Betsema, ook al een Nederlandse.

Het was Inge van der Heijden die de kopstart nam in Maldegem. In het spoor van de Nederlandse volgden respectievelijk de wereldkampioene bij de beloften, de Française Marion Norbert Riberolle, de wereldkampioene bij de junioren, Shirin van Anrooij en verder ook Ellen Van Loy, Yara Kastelijn en Annemarie Worst.

Halfweg de eerste ronde versnelde Worst. De Nederlandse legde een moordend tempo op en sloeg zo meteen een fikse kloof. Worst begon aan de tweede ronde met een voorsprong van 11 seconden op het vijftal met Kastelijn, Van Loy, Van der Heyden, Verdonschot en Van Anrooij, die in Maldegem haar 18de verjaardag vierde.

Wanneer Worst haperde in de zandbak konden haar naaste achtervolgers opnieuw aansluiten. Tot het moment dat Van Anrooij en Kastelijn in elkaar haakten en opgaven. Worst kreeg zo een nieuwe voorgift in de schoot geworpen. Achter haar gingen Betsema, Van der Heyden en Van Loy in de tegenaanval. Met nog 3 ronden voor de boeg vormde zich een kopgroep met vier rensters. Dat waren Worst, Betsema, Van der Heijden en Van Loy.

Een tweetal met Katherine Compton en Laura Verdonschot volgde op 13 seconden. De vier bleven aan elkaar gewaagd tot Betsema een fout maakte in de zandbank waardoor Worst een kloof sloeg op de rest. Worst stuurde met een geringe voorsprong op Van der Heijden de slotronde in. Betsema en Van Loy volgden op 7 seconden. Worst schudde in die allerlaatste ronde Van der Heijden van zich af en haalde het zo afgescheiden. Ze volgt daarmee Betsema op als eindlaureate van de Parkcross in Maldegem, nadat ze vorig jaar al eens derde werd.

"Natuurlijk had ik liever vorige zaterdag gewonnen, maar deze zege doet toch ook veel deugd", meldde de 24-jarige Worst na afloop. "Je kan de titelstrijd zeker en vast niet vergelijken met deze cross. Ik heb hier enkele keren aangevallen. Telkens kwam de concurrentie terug. Net voor het ingaan van de slotronde aan de zandbak kon ik een kloofje slaan op de rest. Enkel Inge van der Heijden kon nog wat weerwerk bieden. Bij een volgende tempoversnelling moest ze er dan wel af en kon ik zo aan mijn solo beginnen. Deze zege geeft natuurlijk opnieuw wat meer vertrouwen in wat er nog zit aan te komen op het slot van het seizoen. Ik wil wel nog enkele keren uitpakken."

Mis deze events niet

Meer