Sport.be

Algemeen

Nizzolo sprint naar zege in vijfde rit, Impey komt aan kop

25.01.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Italiaan Giacomo Nizzolo (NTT) heeft de vijfde rit in de Tour Down Under op zijn naam geschreven. Nizzolo sprintte na 149,1 kilometer van Glenelg naar Victor Harbor naar winst en bleef zijn landgenoot Simone Consonni (Cofidis) en Sam Bennett (Deceuninck-Quick Step) voor. Dankzij de bonificatieseconden neemt Daryl Impey de leiderstrui over van Richie Porte.

De rolverdeling in de vijfde rit van de Tour Down Under was niet anders dan de voorbije dagen. Daryl Impey zette zijn ploegmaten van Mitchelton-Scott aan het werk in de eerste kilometers van de etappe om het peloton bij elkaar te houden. De Fransman Axel Domont probeerde deze dominantie wel even te doorbreken, maar ook hij werd weer tot de orde geroepen.

De eerste tussensprint lag na 33,9 km en net zoals vrijdag toonde wereldkampioen Mads Pedersen zich de perfecte ploegmaat voor Richie Porte die nog drie seconden bonus telde bij de start op Impey. Pedersen pakte de volle buit in de sprint, Impey twee tellen. Bij de tweede tussenprint, na 56 km, scoorde Impey wel maximaal, onze landgenoot Jasper Philipsen pakte de tweede plaats, voor Pedersen en dus liep Impey twee seconden uit op Porte.

De rust keerde terug in het peloton, eindelijk konden vluchters hun gang gaan: Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Josef Cerny (CCC), Ian Stannard (Team Ineos) en Ide Schelling (Bora-Hansgrohe) trokken op avontuur, maar meer dan 2:20 kregen ze nooit van het peloton. Astana nam samen met Mitchelton-Scott de wedstrijd in handen en nog voor de voet van de laatste hindernis van de dag, de Kerby Hill, een klimmetje van tweede categorie (2.9 km aan 5.9%) kwam alles weer bij elkaar. Het tempo viel niet meer stil, de snelle jongens moesten lossen bergop en de klassementsrenners nestelden zich vooraan.

Met een kleine groep ging het over de top waarna het nog 20 km was naar de finish. Mitchelton-Scott deed wat het kon, maar finaal zou op 6 km alsnog een grote groep met rappe mannen terugkeren en de sprintvoorbereiding, met een peloton van zo'n 50 renners, werd in gang gezet, ondanks nog een late uitval van Romain Bardet.

In die sprint liet Ryan Gibbons een klein gaatje vallen op 400 meter voor zijn ploegmaat Nizzolo en dat werkte perfect. Deceuninck-Quick Step raakte even achterop, Caleb Ewan was zijn leadout kwijt, Roger Kluge zette weliswaar aan, maar met Nizzolo en Consonni in zijn wiel en het was Nizzolo die mocht juichen. Jasper Philipsen finishte als vijfde. Daryl Impey is de nieuwe leider met twee seconden voorsprong op Richie Porte die zondag wel een aankomst op maat vindt, Willunga Hill waar hij sinds 2014 ongeslagen is.

Mis deze events niet

Meer