Sport.be

Algemeen

Porte slaat dubbelslag in Tour Down Under

23.01.2020 | Erik Duchateau

Belga

Richie Porte heeft de derde etappe in de Tour Down Under (WorldTour) gewonnen. De Australiër neemt de leiderstrui over van zijn landgenoot Caleb Ewan.

Porte (Trek-Segafredo) haalde het na 131 km van Unley naar Paracombe op een aankomst bergop voor zijn landgenoot Robert Power (Sunweb) en de Brit Simon Yates (Mitchelton-Scott), die in een groepje op 5 seconden strandden. Porte neemt de leiderstrui over van Caleb Ewan, die woensdag een spurtersetappe won. Porte telt nu 6 seconden voorsprong op de Zuid-Afrikaan Daryl Impey.

De renners wachtte donderdag een eerste, korte aankomst bergop naar Paracombe, 1,7 km aan 8,5% en ook daarvoor ging het grotendeels over een heuvelachtig parcours. Geoffrey Bouchard (AG2R), Guillaume Boivin (Israel Start-Up Nation) en Miles Scotson (FDJ) sloegen de handen in elkaar en verzamelden een voorsprong van 4 minuten op het peloton, waar Trek-Segafredo samen met Mitchelton-Scott het commando voerde.

Boivin moest als eerste lossen op 20 km van het eind, daarna was het de beurt aan Bouchard en finaal werd met Scotson de laatste vluchter op 10 km van het eind gegrepen. De finale kwam in zicht, de nervositeit steeg en dat zorgde net zoals woensdag voor valpartijen. Jay McCarthy was het voornaamste slachtoffer.

Intussen viel het vooraan niet meer stil. In een rotvaart ging het richting de slothelling, de Torrens Hill, waar Marco Marcato (UAE Emirates) als eerste aanviel. Zonder succes, Trek-Segafredo riep hem tot de orde en effende het pad voor kopman Porte, die eerder in 2017 ook al succesvol was op Paracombe. De Australiër zette vroeg aan en geen enkele andere klassementsrenner kon zijn wiel houden.

Simon Yates probeerde wel het gaatje te dichten, maar kwam tekort, net zoals tweevoudig eindwinnaar Daryl Impey, George Bennett, Diego Ulissi, Rohan Dennis en Robert Power. Porte hield aan de finish nog 5 seconden over op Yates en Power. Impey finishte als zesde. Eerste Belg was Dries Devenyns op de 13de plaats.

Porte is de nieuwe leider, met 6 seconden voorsprong op Impey en 9 op Power. Devenyns staat elfde op 25 seconden. Voor Porte, die in 2017 de eindzege veroverde, is het zijn achtste ritzege in de Tour Down Under, evenveel als Caleb Ewan. Enkel Robbie McEwen (12) en André Greipel (18) gaan hem voor.Mis deze events niet

Meer