Sport.be

Algemeen

Anderlecht schrijft open brief: 'In drie jaar naar de top'

12.12.2019 | Tom Van Aken

Belga

In een open brief richt RSC Anderlecht zich tot zijn achterban, om meer uitleg te geven over het project dat vorige zomer gelanceerd werd na de komst van Vincent Kompany. "We hebben een plan om RSC Anderlecht op drie jaar tijd weer naar de top te brengen", zo klinkt het daarin. Aan de fans wordt dus geduld gevraagd.

"We zouden het liefst nu al spijkerharde onmiddellijke resultaten willen garanderen. Maar helaas zou de realiteit ons snel inhalen. Resultaten garanderen op middellange termijn durven we wel: als we het plan volgen, is er veel licht aan het eind van de tunnel."

Voor de Anderlecht-fans zijn het barre tijden. Vorig seizoen werd er voor het eerst in 56 jaar naast Europees voetbal gegrepen en in de Jupiler Pro League resulteert een wel heel mager seizoen na achttien speeldagen in een elfde plaats, met 22 op 54. De Belgische recordkampioen dreigt ook voor het eerst naast Play-off I te grijpen.

Op de weg naar boven ziet Anderlecht enkele obstakels: een grote spelerskern en een relatief lage collectieve kwaliteitsscore van de kern. "We moeten de spelerskern afslanken van 48 spelers naar ongeveer 25 spelers. Dat kost tijd. Er zijn maar twee transferperiodes per seizoen. En er zijn spelregels. Naast afslanken, moeten we de kern ook versterken om hem zo performant mogelijk te maken. De rekrutering verloopt volgens een proces: datasystemen bezorgen ons een longlist met spelers die het juiste dataprofiel hebben, de scouting afdeling onderzoekt (via video en op het terrein) welke spelers beantwoorden aan het voetbalprofiel van RSC Anderlecht, en we onderzoeken het financieel profiel. Om de kwaliteit van de kern te verhogen gebruiken we slimme data: de Current Impact Score (CIS) als leidraad. Simpel uitgelegd geeft deze score weer, uitgedrukt in een getal tussen de 0 en 200, hoeveel kwaliteit een speler vandaag op het veld brengt. Sommige topclubs in onze competitie halen scores tot 1370 punten. RSC Anderlecht tot op vandaag, met alle geblesseerden, 1210. Daarnaast is er het grote aantal opgestelde jonge spelers. Hun scores liggen automatisch lager, omdat ze nog niet zoveel wedstrijden gespeeld hebben. Vandaag betaalt RSC Anderlecht veel leergeld. Daar zijn we toe bereid. We hebben er in ons algemeen plan dan ook een prioriteit van gemaakt om onze jongeren individueel te begeleiden. Elke minuut die deze jonge spelers effectief spelen, is goud waard voor hen. Van deze keuze wijken we ook niet af. Vol ongeduld wachten we tot hun kwaliteit en inzet zich vertalen in positieve resultaten. Het is dus een kwestie van tijd en kansen geven. En dat doen we met overtuiging."

Met onder meer Kompany, Samir Nasri en Nacer Chadli trok paars-wit in het tussenseizoen ook heel wat ervaring aan. Zij werden echter al te vaak afgeremd door blessures. "Het aantrekken van deze wereldtoppers was een eenmalige strategie, die zich voorlopig nog niet in harde punten heeft vertaald in de rangschikking. Dat is erg spijtig, maar het is belangrijk positief te blijven: als alle spelers fit zijn, kunnen we voldoende kwaliteit tussen de lijnen brengen om tot de laatste speeldag mee te knokken voor Europees voetbal."

Mis deze events niet

Meer