Sport.be

Algemeen

Van der Poel: 'Ik start altijd en overal om te winnen'

23.11.2019 | Niels Dirkx

Belga

Mathieu van der Poel (Corendon-Circus) heeft zaterdag voor de tweede keer op rij de Ambiancecross in het Provinciaal Domein Puyenbroeck naar zijn hand gezet. Het werd meteen zes op zes dit seizoen voor de Nederlander.

"Van bij de start lag het tempo zeer hoog", begon Van der Poel na afloop zijn uitleg. "Ik was ook niet heel goed weg omdat er wat deining was na een valpartij. Daarom moest ik wat opschuiven. Toen ik eenmaal vooraan zat waren er opnieuw wat akkefietjes. Dat was voor mij het teken om geen enkel risico meer te nemen en te gaan aanvallen."

Zondag wacht de wereldbekercross al in Koksijde. Maar van der Poel spaarde zeker de krachten niet in Wachtebeke. "Ik ben naar hier gekomen om te winnen. Bijna elke cross is op televisie en daarom is elke wedstrijd heel belangrijk. Ook al is er geen klassement mee gemoeid zoals hier in Wachtebeke. Morgen in Koksijde start ik ook om te winnen. Winnen is immers altijd leuk. Voor de buitenstanders ziet het er allemaal zo gemakkelijk uit voor mij maar dat is niet waar. Ik moet ook een uur diep gaan. Gelukkig kregen we vandaag een parcours waarop we konden indelen. Dat deed ik dan ook", besloot hij.

Heel even leek het erop dat Tim Merlier in een sprint met Van der Poel zou mogen strijden voor de zege in Wachtebeke. Tot de Nederlander net over halfcross even het gaspedaal indrukte en Merlier en de rest helemaal op achterstand zette. Merlier kon in de strijd voor de dichtste ereplaats wel Quinten Hermans afhouden.

"Toen we het parcours verkenden, zei ik tegen mijn teamgenoot Gianni Vermeersch al dat de aankomststrook wel heel mooi was. Echt een sprintje waard", stak Merlier na de finish al lachend van wal. "Zover is het echter niet gekomen. Van der Poel ging over halfcross versnellen, daarna maakte ik een foutje waardoor de kloof meteen tien seconden werd. En dan weet je het wel."

De laatste tijd gaat het zeker crescendo met de resultaten van Tim Merlier. "En daar ben ik heel blij mee", vervolgde hij. "Ik sukkelde vorig jaar rond deze tijd met de gezondheid. Vandaag had ik trouwens ook geluk. Tijdens de verkenning ging ik overkop. Met wat tegenslag lag ik hier wat verderop in het ziekenhuis in plaats van tweede te worden. Net na de start maakte ik ook een hachelijk moment mee. Mijn ketting schoot eraf waardoor ik een zwieper maakte en ei zo na ten val kwam. Nadien kon ik me naar voren knokken. Ik wist dat ik als sprinter de laatste ronde op kop moest zitten. Dat deed ik ook, maar plots werd de koof tussen Hermans en mezelf iets groter. Ik kon zo tweede worden na Van der Poel en dat is toch wel een prestatie."

Na Eeklo, Pelt, Kruibeke, Gieten, Boom en Beringen pakte Quinten Hermans in de Ambiancecross in Wachtebeke zijn zevende podiumplaats dit seizoen. In Beringen won de Limburger. Zaterdag in het Provinciaal Domein Puyenbroeck in Wachtebeke moest hij Van der Poel en Merlier voorlaten gaan en werd hij derde.

"Ik denk dat een derde plaats ook het hoogst haalbare was vandaag", opende Hermans na de race. "Ik moest in volle finale Merlier laten rijden, maar laat het tussen ons tot een sprint met twee komen, dan nog zal ik mijn meerdere in hem moeten erkennen. Ik kon halfcross nog gelijke tred houden met Mathieu en Tim. Op een schuine kant kwam ik echter in aanvaring met Mathieu. Hij excuseerde zich daarvoor maar vooral de manier waarop hij dat deed sprak boekdelen. Mathieu zat immers nog zo fris als een hoentje. Bij mij was dat wel heel wat anders. Dan weet je het wel. Hij snijdt de bochten ook compleet anders aan dan ons. Ik probeerde even zijn lijnen te volgen maar besefte al heel snel dat dit niet goed ging aflopen. Bij hem lukt dat allemaal, bij mij niet. Hij schuift als het ware door de bochten heen."

Zondag is er de wereldbekercross in Koksijde. "En dat speelde natuurlijk ook in mijn gedachten", besloot Hermans. "Dat is ook een heel belangrijke cross. Maar deze wedstrijd was ook op televisie dus voor de sponsors heel bijzonder. Dan is het altijd mooi een podiumplaats mee te nemen."

Mis deze events niet

Meer