Sport.be

Algemeen

Dakar Rally trekt voor het eerst naar Azië

20.11.2019 | Erik Duchateau

Belga

Woensdagvoormiddag werd in het Arab World Institute in Parijs de 42ste editie van de Dakar Rally officieel voorgesteld. Na Afrika en Zuid-Amerika trekt het Dakar-circus voor het eerst richting Azië met Saudi-Arabië als uitvalsbasis.

Saudi-Arabië wordt het 30ste land dat de rallyraid aandoet. De Dakar start op zondag 5 januari in Jeddah en eindigt op donderdag 17 januari in Qiddiyah. Verdeeld over de wagens, vrachtwagens en SXS's nemen er aan deze editie slechts vijf Belgen deel.

De Dakar begint in januari 2020, over exact 45 dagen, aan zijn derde hoofdstuk. Van 1978 tot en met 2008 werd de Dakar in Afrika georganiseerd. De 30ste editie van de Dakar, die in 2008 had moeten plaatsvinden, werd één dag voor de start van de rally omwille van veiligheidsredenen geannuleerd. De Dakar ruilde Afrika voor Zuid-Amerika, waar de rally elf jaar op rij georganiseerd werd.

Na het afhaken van Chili, Bolivia en Argentinië werd de populaire rallyraid vorig jaar in Peru georganiseerd. Begin volgend jaar wordt Saudi-Arabië de nieuwe uitvalsbasis. "Het belangrijkste idee is dat dit als nooit eerder zal zijn. Een nieuwe omgeving met nieuwe uitdagingen en nieuwe mensen", zegt Yann Le Moënner, algemeen directeur van ASO bij de voorstelling van de Dakar.

Saui-Arabië is het 30ste land waar de Dakar te gast is. Als bakermat van de Dakar is Afrika met 21 landen het continent waar de Dakar het meest te gast was. In Zuid-Amerika deed de Dakar vijf landen aan. Spanje, Portugal en Frankrijk zijn de Europese landen waar de Dakar te gast was. Saudi-Arabië is het eerste land in Azië.

In totaal zijn 351 voertuigen ingeschreven, dat is 5% meer dan de 334 die vorig jaar in Lima aan de start kwamen. Het gaat om 170 motoren en quads, 134 wagens en SXS's en 47. Er nemen 557 deelnemers deel uit 62 landen. Slechts vijf deelnemers hebben de Belgische nationaliteit in vergelijking met de 18 van vorig jaar. Nooit eerder namen zo weinig Belgen deel aan de moeder aller rallyraids. Niet alle namen bij de teams zijn ingevuld waardoor het aantal nog lichtjes zou kunnen stijgen.

Mis deze events niet

Meer