Sport.be

Algemeen

Van der Poel eert Poulidor met zege in Tabor

16.11.2019 | Niels Dirkx

Belga

Mathieu van der Poel (Ned/Corendon-Circus) heeft zaterdag in het Tsjechische Tabor de vierde manche van het seizoen in de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven.

De regerende wereldkampioen boekte zo een vier op vier dit seizoen in het veldrijden, na eerdere zeges in Ruddervoorde, het EK in het Italiaanse Silvelle en de Jaarmarktcross in Niel. Zondag verschijnt hij ongeslagen aan de start voor de DVV Trofee in Hamme. In de stand voor de Wereldbeker blijft Eli Iserbyt leider met 310 punten. Toon Aerts is nog steeds tweede met 265 punten. Derde is Michael Vanthourenhout (238 punten).

Het was Eli Iserbyt die de kopstart nam. In het spoor van de West-Vlaming volgden respectievelijk Corné van Kessel, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Daan Soete, Lars van der Haar en Toon Aerts. Wereldkampioen Mathieu van der Poel, die geen gunstige startpositie genoot, fietste op een zestiende plaats. Het bleef een tijdlang op een lint hangen met vooraan steeds wisselende kopposities, terwijl Mathieu van der Poel stelselmatig opschoof naar de kop van de wedstrijd.

Michael Vanthourenhout ging aanvallen en mocht de vierde ronde aansnijden met een lichte voorsprong op het duo Lars van der Haar met Eli Iserbyt. Wat verderop volgden Corné van Kessel, met Toon Aerts en Quinten Hermans. Van der Poel had ondertussen het gezelschap gekregen van Tim Merlier en reed op positie zeven. Voorin kregen we met Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Eli Iserbyt drie man op kop. Na 38 minuten cross dikte de kopgroep aan toen ook Van der Poel het groepje met Eli Iserbyt vervoegde. Met Toon Aerts, Quinten Hermans en Corné van Kessel probeerden drie Telenet-Baloiserenners ook de kloof met de leiders te overbruggen.

Iserbyt bleef het hard spelen en ging voor het aanvatten van de voorlaatste ronde opnieuw aanvallen. Mathieu van der Poel knokte zich evenwel naar zijn wiel en nam snel de koppositie over van Iserbyt. Ook Lars van der Haar maakte de overstap naar de leiders terwijl Michael Vanthourenhout, bij het ingaan van de slotronde, bleef hangen op zeven seconden. Belgisch kampioen Toon Aerts volgde als vijfde op een halve minuut. Iserbyt bleef de rest onder druk zetten waardoor Lars van der Haar kraakte. Het sein dan voor Mathieu van der Poel om te gaan versnellen. Iserbyt moest enkele meters toegeven en dat bleek voldoende voor de Nederlandse wereldkampioen om zijn vierde zege van het seizoen te boeken. Van der Haar werd derde.

Mis deze events niet

Meer