Sport.be

Algemeen

Kipchoge loopt als eerste marathon onder de 2 uur (VIDEO)

12.10.2019 | Erik Duchateau

Belga

Eliud Kipchoge is er zaterdagvoormiddag in geslaagd om als eerste de marathon in minder dan twee uur te lopen.

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen schreef de 34-jarige Keniaan geschiedenis door een chrono van 1u59:40 op de tabellen te zetten. De nieuwe recordtijd wordt door de aard van het evenement niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

Kipchoge kreeg liefst 41 hazen ter beschikking, onder wie de drie Noorse broers Henrik, Filip en Jakob Ingebrigtsen. De hazen wisselden elkaar af en namen elk slechts enkele kilometers voor hun rekening.

De hazen die Kipchoge omringden, waren bovendien op een bijzondere manier opgesteld om de luchtweerstand maximaal te verlagen. Die formatie kwam mede tot stand dankzij windtunneltesten en computersimulaties door hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven en de KU Leuven.

Er reed ook een elektrische wagen voor Kipchoge en zijn hazen uit. De auto gaf met laserlicht de ideale lijn aan op het asfalt. In het Prater Park in Wenen werd gelopen op een lus van 9,6 kilometer.

In mei 2017 liep Kipchoge, in een door Nike gesponsorde poging, al eens 2u00:25 op het Formule 1-circuit van Monza. Het evenement in Wenen kreeg de naam INEOS 1:59 Challenge. De Britse chemiereus INEOS sponsorde immers de recordpoging.

Kipchoge is wereldrecordhouder op de marathon met een tijd van 2u01:39, vorig jaar neergezet in Berlijn.

KIPCHOGE: 'ER BESTAAN VOOR NIEMAND GRENZEN'

Kipchoge vergeleek na afloop zijn record met de prestatie van Roger Bannister in 1954, die toen de eerste was die de mijl liep in minder dan vier minuten. Hij loofde ook zijn 41 hazen. "Zij horen bij de beste atleten ter wereld. Ik wil hen bedanken, samen hebben we vandaag geschiedenis geschreven."

"We kunnen van deze wereld een mooie en vredevolle plek maken", stelde Kipchoge nog. Hij wil van de atletiek "een mooie en interessante sport maken". "Ik wil mensen inspireren en aantonen dat er voor niemand grenzen bestaan."

In Wenen werd Kipchoge aangemoedigd door naar schatting 20.000 toeschouwers. Na een uur zat hij op koers om in 1u59:48 te finishen. Uiteindelijk sprintte hij met een glimlach op zijn gezicht naar een nog scherpere 1u59:40.2. Aan de meet kon hij vieren met zijn vrouw Grace en zijn kinderen.

Mis deze events niet

Meer