Sport.be

Algemeen

Oliver Naesen wint slotrit, Laurens De Plus pakt in extremis eindzege

18.08.2019 |

Belga

Laurens De Plus heeft in de slotrit in extremis de eindzege gepakt in de BinckBank Tour. Na een late aanval met Greg Van Avermaet en Oliver Naesen pakte hij alsnog de groene Binck-leiderstrui over van Tim Wellens. Op de Vesten in Geraardsbergen won Naesen het Belgisch onderonsje voor Van Avermaet.

De slotrit in van de BinckBank Tour bleef lange tijd op slot. Het peloton onderhield een strak tempo in het eerste wedstrijduur waardoor geen ontsnapping kans op slagen had. Pas na zo'n 60 kilometer, vlak voor de Berendries, kon een groep van acht, met onder meer Mads Pedersen, Martijn Tusveld en Gijs Van Hoecke, een eerste afscheiding creeëren. Daarop kwam op de Valkenberg reactie van een zestal met Bob Jungels, Jack Bauer, Casper Pedersen, Marco Marcato, Zhandos Bizghigitov, Aimé De Gendt en Laurens De Vreese, die even later ook kwam aansluiten voorin. De vijftien koplopers gingen met een minieme voorsprong van een halve minuut de plaatselijke ronden in met daarin drie beklimmingen van de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg.

Op de tweede beklimming van de Muur spatte de kopgroep volledig uit elkaar door een fikse versnelling van Mads Pedersen. Negen renners moesten voorin lossen. Konden nog aansluiten bij de Deen: Bauer, De Gendt, Madouas en Casper Pedersen. Na een aanval uit het peloton kwam even later ook Lukas Pöstlberger nog aansluiten. Maar door achtervolgingswerk van Deceuninck-Quick Step en CCC werden de zeven leiders aan de voet van de laatste beklimming van de Muur gegrepen.

Daarna probeerden Stybar en Vanmarcke aan te vallen, maar het was Oliver Naesen die weg kon rijden uit de groep der favorieten. Laurens De Plus en ook Greg Van Avermaet sprongen mee en in de Gouden Kilometer pakte de De Plus zeven bonusseconden, waardoor hij in het klassement virtueel opschoof naar plek twee op amper vijf seconden van Wellens.

Het cruciale moment van de slotrit, zou blijken. Nadien vond De Plus twee perfecte bondgenoten in Van Avermaet en Naesen en de drie trokken vol door richting Geraardsbergen, terwijl in de groep met leider Wellens het tempo er volledig uitging. Daardoor steeg de voorsprong van Van Avermaet, Naesen en De Plus snel richting driekwart minuut. Wellens en Hirschi probeerden zelf nog het gat dicht te rijden, maar de drie bleven vooruit. Op de Vesten in Geraardsbergen zette Greg Van Avermaet van heel ver zijn eindspurt in. Oliver Naesen liet zich niet verrassen en ging in de laatste rechte lijn nog voorbij de olympisch kampioen, die het Belgisch onderonsje won. Vier seconden later kwam Laurens De Plus over de streep, die op de slotdag de leiderstrui afsnoepte van Tim Wellens, die pas eindigde op 41 seconden, en na een spektakelrit in extremis de eindzege pakt in deze BinckBank Tour.

In het eindklassement kreeg De Plus Oliver Naesen naast zich op het podium. Tim Wellens hield uiteindelijk slechts een seconde voorsprong op Van Avermaet voor de derde plek.


Sam Bennett ging na zijn drie ritzeges in het begin van de BinckBank Tour met de rode Lotto-puntentrui aan de haal. De Super 8 Checkpoint-trui werd gewonnen door Baptiste Planckaert. 

Mis deze events niet

Meer