Sport.be

Algemeen

Club verslikt zich tegen Panda's

16.08.2019 | Mathias Vranckx

Belga

Eupen is Dynamo Kiev niet! De vreugde van afgelopen dinsdag maakt na een droog gelijkspel nu plaats voor teleurstelling. Lees hieronder het betoog van een felbevochten Club Brugge - Eupen.

Een paar dagen na de euforie wegens de winst in de Champions League-voorronde tegen Dynamo Kiev, moest Club Brugge alweer vol aan de bak. Al wilde trainer Philippe Clement vooraf van geen druk weten. "We hebben vandaag weinig te winnen", liet de T1 van blauw-zwart zich voor aanvang ontvallen. Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Waarom zou je ook met negen op negen? Aan de andere kant klonk San José al even strijdvaardig. "We gaan niet in onze schulp kruipen". Deze quotes beloofden veel goeds. 


Toch was het in de beginfase duidelijk dat de thuisploeg met zware benen kampte. Clement gunde nochtans Clinton Mata, Deli en Vormer rust. Net als tegen Oostende bleek het ontbreken van de routiniers net iets te duidelijk. Toyokawa liet dan ook na exact drie minuten een eerste schot binnen het kader noteren. De West-Vlamingen kwamen niet verder dan een onmogelijke kopbal van Dennis. 

Eens het halfuur gepasseerd was, kwam er pas echt vuur in de match. Maar niet van de ploeg waarvan je het zou verwachten. Neen, het waren de Panda's die van zich lieten horen. Bautista, die ook al scoorde tegen Antwerp op speeldag 1, hield de bal in minuut 36 knap bij op de Brugse helft. Beck kwam al vlug assistentie verlenen en zijn center op Cools was meer dan op maat. Die laatste ging niet voor eigen succes. De goede keuze, want Toyokawa stond helemaal vrij. Met zijn mindere linker frommelde de kleine Japanner half naast de bal. Daar slaakten Verhaeghe en co een zucht van verlichting. 

Maar de competitieleider bleef ongeïnspireerd voetballen. De cruciale CL-confrontatie tegen Linz spookte niet totaal onbegrijpelijk al in de blauwzwarte hoofden.  

Nadat de tweede helft door ref Bram Van Driessche werd hervat, zagen we een Club Brugge dat een ongelooflijke metamorfose had ondergaan. Letterlijk en figuurlijk, want Clement schudde zijn basiself flink dooreen. Mechele en Schrijvers verdwenen van het toneel. Clinton Mata en Vormer kwamen in de plaats. Met de Nederlander tussen de lijnen voelde Club Brugge zich plots meer dan een pak zekerder. De twee V's, Vormer en Vanaken, hebben elkaar nodig. 

Het duurde dan ook niet lang vooraleer V en V de Oostkantonners uit verband speelden. Op de korte ruimte vonden de twee elkaar blindelings en Percy Tau kreeg de kans om de score te openen. De Wolf verkleinde zijn hoek zoals het moest. Bij wit en zwart leek het beste, hoe meer de tijd vorderde, er vanaf. De bezoekers blonken na het uur wel uit in een stevig potje tijdrekken. De Wolf, Toyokawa en Gnaka waren niet gehaast. 

Wel een beproefd recept van San José en de zijnen, want het tempo verdween uit de wedstrijd waardoor Eupen wat krachten herwon. Vooral Bautista trok zijn streng. Strooien met passes, balvast op de goede momenten en dit alles bijna bekronen met een wereldgoal. Want in minuut 75 kreeg de bovenkamer van de Spanjaard plots een lumineus idee. Dat idee luidde als volgt: vanop de middellijn Mignolet lobben en matchwinnaar worden in Jan Breydel. Gedragen door de wind likte de poging van Bautista ei zo na de paal. 

In de laatste tien minuten probeerde Club nog met man en macht de drie punten thuis te houden. Topschutter Okereke raakte niet voorbij de witte muur. Wie zou het dan wel moeten doen? Het antwoord was niemand. Het bleef 0-0 in Brugge. Eist de Champions League nu al zijn tol? Dat zullen we binnenkort weten. Met tien op twaalf moeten en zullen de West-Vlamingen niet mekkeren. Eupen heeft met twee op twaalf meer werk voor de boeg. 

MOMENT - MAN - MENING
het MOMENT
van de match
 Lobbal van Bautista. Een kwartier voor tijd wil Bautista Mignolet te slim af zijn. Vanop de middenstip knalt de Spanjaard richting de kooi van de Rode Duivel. Zijn poging gaat maar enkele centimeters naast. 
de MAN
van de match
Bautista. De middenvelder oogt vrij tenger, maar staat stevig op zijn benen. Bekroonde zijn goeie match bijna met een goal die de wereld zou rondgegaan zijn. 
onze MENING
over de match
Eupen heeft dit gelijkspel niet gestolen. De Club-kern was zonder discussie vermoeid na de partij tegen Dynamo Kiev. 

Mis deze events niet

Meer