Sport.be

Algemeen

Gent haalt het in strijd om vijfde stek

19.05.2019 | Mathias Vranckx

Belga

AA Gent stuurt Anderlecht met een kater wandelen. David dient de Brusselaars een kwartier voor tijd een rot-avond toe. Al lagen enkele blessures aan de basis van een vreemde match.

De vijfde plek, dat stond er op het spel in AA Gent - Anderlecht. Een stek die er normaal gesproken in een gewoon seizoen niet toe doet, maar dit was met operatie Propere Handen natuurlijk verre van een gewoon seizoen. Soit, de vijfde in de stand maakt na het voetbalschandaal eventueel nog kans op Europees voetbal, dus waarom zou je er niet voor gaan. 


De thuisploeg had deze boodschap het best begrepen, want Kvilitaia maakte er al erg snel 1-0 van. Na iets meer dan een minuut speelde Sorloth vinnig David aan. De Canadees verspilde geen tijd en vond Sorloth in de diepte. Didillon stopte de inzet van de wintertransfer nog, maar Kvilitaia deed de netten wel trillen. Na de Gentse goal waren de bezoekers wel wakker. Onmiddellijk kwamen er kansen voor paars en wit. Na een waarschuwingsschot van Sven Kums kregen Saelemaekers, Bolasie en Amuzu de kans om de score snel weer in evenwicht te brengen, maar dat lieten ze na.

Het keerpunt lag dan misschien wel in de wissel van Adrien Trebel. Die tackelde Odjidja, maar blesseerde hiermee zichzelf na 13 minuten. Pieter Gerkens kreeg nog eens heel wat speeltijd. En dat Trebel een belangrijke schakel is in het Anderlecht-elftal, dat is zeker. Na de vervanging van de roodharige ex-kapitein stuikten de Brusselaars als een kaartenhuisje in mekaar. Sorloth kreeg maar liefst drie keer de kans om de score laten op te lopen. Met wat geluk en veel kunde van Didillon bleef het voorlopig 1-0. 

Het was echt een gekke wedstrijd. Want na de wissel van Trebel moest ook Sorloth bij de Oost-Vlamingen na minder dan een half uur naar de kant. Roman Yaremchuk had zijn wedstrijdkousen nog niet aan waardoor de Buffalo's een poosje met tien verder moesten. Na drie minuten viel de Oekraïner dan toch in. Meer zelfs, eigenlijk had de aanvaller voor de rust altijd al op het scorebord moeten staan. Moest het niet zijn dat Odjidja veel te egoïstisch was. Met een makkie van een mogelijke pass kon de middenvelder zijn spits voor Didillon zetten, maar de ex-Anderlechtspeler ging voor eigen geluk. De slechte keuze. 

Na de pauze zagen we hetzelfde spelbeeld. Anderlecht kwam niet uit de verf. Coucke en Verschueren zagen het met lede ogen aan. Tot in minuut 73 Yannick Bolasie compleet tegen de verwachtingen in de 1-1 binnenwerkte. Alexis Saelemaekers omspeelde knap Asare en de voorzet was zowaar nog mooier. Bolasie kon niet meer missen. Voor de Congolees zijn derde goal in play-off 1. 

Maar weer was er eentje bij blauw en wit die niet bij de pakken wou blijven zitten. Zijn naam is Jonathan David. De Canadees speelt een werelds seizoen en maakte vanavond drie minuten na de gelijkmaker van Anderlecht alweer de 2-1. Yaremchuk werd van een schot gehouden en vanop de rand van de zestien krulde David het leer prinsheerlijk in de benedenhoek. 

Paars-wit herstelde niet meer van dit oplawaai en zo haalt AA Gent de begeerde vijfde plek binnen. Toch nog een klein succesje voor coach Jess Thorup. Mits het dus nog allemaal fout loopt met KV Mechelen, is de kans groot dat Gent volgend seizoen Europees speelt. In de komende dagen en weken komt daar wellicht uitsluitsel over. 

het MOMENT 
van de match
Vroege wissels van Trebel en Sorloth na blessure. 
de MAN 
van de match
Jonathan David. Een winnend doelpunt om U tegen te zeggen. 
onze MENING 
over de match
AA Gent heeft de overwinning zeker niet gestolen. Het was 85 minuten de betere ploeg en ze dwongen de overgrote meerderheid van de kansen af. 

Mis deze events niet

Meer