Sport.be

Algemeen

Essevee sluit competitie af met krappe thuiswinst

17.05.2019 | Mathias Vranckx

Belga

Zulte Waregem verslaat Union Saint-Gilloise op de laatste speeldag met 2-1. De eerste helft was meer dan aangenaam om zien. De tweede een pak minder. Een uitgebreid matchverslag lees je hieronder.

Regelmatig horen we op de tribunes van de Belgische velden al eens: "In play-off 2 is 't ook plezant". Maar in play-off twee is het ook plezant. Zeker de campagne van dit jaar. Massa's doelpunten en vele teams die er écht voor gaan. Ook Zulte Waregem en Union verdienen na vanavond een pluim. Van een studieronde wilden de West-Vlamingen en de Brusselaars niet weten. 


Na nog geen zeven minuten besloot Besuschkow al keihard op de dwarsligger. Een verre inworp van linksachter Kis rolde via een Waregems been zomaar in de voeten van de Duitser. "Sturm und Drang", moet die gedacht hebben, want zijn schot vloog beheerst, doch met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur , tegen de lat. Geen 120 seconden later waren de Unionisten daar alweer. Powerspits Niakaté, goed voor negen goals en vier assists in negen wedstrijden, wou niet te lang wachten met zijn tiende doelpunt. 

De aanvaller reageerde sneller dan Florian Tardieu en zo lag de weg naar doel snel open. Niakaté dacht de klus makkelijk te klaren, maar Bansen omspelen lukte niet. Essevee was gewaarschuwd en zette nog voor de tiende speelminuut tot het verleden behoorde, iets tegenover de dubbele geel-blauwe kans. Sandy Walsh heeft een goeie voorzet in de benen en etaleerde dat dan ook met graagte. Theo Bongonda kopte erg nipt naast. 

Dan namen beide teams een vroegtijdige pauze van twintig minuten. Pas na het half uur kwam er weer opwinding. En dat is licht uitgedrukt. Idrissa Sylla schoot net na het tweede kwartier zijn derde binnen na geduldig voorbereidend werk van Nill De Pauw en Bongonda. Die laatste werd voor de match door de eigen supporters nog verkozen tot beste speler van het seizoen. Uit het niets 1-0 dus. 

Vooraleer we opnieuw goed en wel klaar zaten voor de aftrap had Faïk er al 2-0 van gemaakt. Met alweer dank aan een De Pauw in goeie doen. De Belg spurtte Kis eraf en had dan ook nog het overzicht om van aan de achterlijn in zijn ooghoek Faïk zien vrij te staan. Met zijn linker poeierde de Nederlandse Marokkaan enig mooi in het zijnetje. Maar nog was het niet gedaan. Sandy Walsh bracht de Brusselaars ongewild terug in de wedstrijd na een niet al te slimme strafschopfout. Niakaté ging gretig liggen en Selemani toonde zich een echte penaltyspecialist. Met een panenka tekende de lefgozer voor de 2-1 aan. 

Na de rust raakten de 22 protagonisten meer en meer in vakantiestemming. Niakaté stak nog hier en daar wat oppervlakkig de neus aan het venster voor de bezoekers, maar tot trillende netten kwam het niet meer. Aan de kant van Zulte Waregem heette de actiefste West-Vlaming Nill De Pauw, maar ook hij kon niets meer forceren. 

Het bleef dus 2-1 aan de Gaverbeek. Zulte Waregem rondt play-off II af met 13 op 30. Union doet nog wat beter met 20 op 30. De coach van Essevee, Francky Dury, weet dat het een moeilijk seizoen was. Een om snel te vergeten, zo sprak hij zelf nog voor de wedstrijd, maar gelukkig voor de thuisfans sloten ze het op een mooie manier af. 

Wat betreft Union moeten we misschien wel het tegenovergestelde verhaal vertellen. De troepen van Luka Elsner zwierden al vlug in het seizoen Anderlecht uit de beker en haalden uiteindelijk de halve finales in de Beker van België. 

Ook in eerste amateur scheerden ze hoge toppen met talenten als Percy Tau en Niakaté. We zijn benieuwd of ze hun kwaliteitsvolle kern kunnen samenhouden, want de transfermarkt in het voetbal is een wolvenwereld. Dat weet ondertussen het kleinste kind. 

het MOMENT 
van de match
 De panenka van Selemani. Vanop de strafschopstip maakte de aanvoerder van de Unionisten een niet alledaagse aansluitingstreffer. 
de MAN 
van de match
Nill De Pauw. Constant aanspeelbaar en goed voor tien assists dit seizoen. 
onze MENING 
over de match
Op basis van de eerste helft is het een licht gevleide overwinning voor Zulte Waregem. Al kregen beide clubs voldoende kansen om de score nog meer uit te breiden. De tweede helft was een maat voor niets. 

Mis deze events niet

Meer