Sport.be

Algemeen

Bondsparket vordert 7 speeldagen schorsing voor Malinovskyi

08.04.2019 | Quinten Lafort

Belga

Het Bondsparket vordert een schorsing van zeven speeldagen voor Ruslan Malinovskyi van KRC Genk. In de match tegen AA Gent kreeg de middenvelder rood na een duel met Birger Verstraete. Die rode kaart kan hem zuur opbreken, aangezien Genk hun sterkhouder mogelijks zeven speeldagen moet missen.

In de pittige topper tussen KRC Genk en AA Gent viel Ruslan Malinovskyi in de 95ste minuut op de grond. Zijn been ging in de richting van Birger Verstraete, die de studs van Malinovskyi vol in het aangezicht kreeg. Ref Visser kende geen genade voor de middenvelder, die Genk voorbij Gent loodste met twee doelpunten, en trok een rode kaart. Het Bondsparket eist nu zeven dagen schorsing en een boete van 7.000 euro.

In het geval dat Genk de strafvordering aanvaardt, kan coach Philippe Clement niet op zijn sterkhouder rekenen in de rest van Play-off 1. Indien de Limburgers niet akkoord gaan, komt het dossier vrijdag in eerste aanleg voor de Geschillencommissie. Als KRC Genk dan beroep aantekent, treedt een eventuele schorsing pas vanaf speeldag vijf in werking. In dat geval mag Malinovskyi in de topper in de Luminus Arena tegen uitdager Club Brugge sowieso aanteden. De Geschillencommissie Hoger Beroep behandelt het dossier ten vroegste op dinsdag 16 april.

Bondsprocureur verduidelijkt beslissing

Bondsprocureur Kris Wagner gaf tekst en uitleg in verband met de rode kaart en bijhorende schorsing en geldboete. Hij hekelt het vermeende heimelijk karakter van de beweging en gaat uit van natrappen. "Indien het gewoon een lichtjes onvrijwillig wiebelend been was, van iemand die weet hoe hij moet vallen om zich niet te bezeren, dan zou ten eerste dat been helemaal niet in die richting gegaan zijn, en ten tweede ook niet met een intensiteit die zo groot is dat men iemand tot bloedens toe verwondt. Hier was dus sprake van opzettelijk natrappen, vol in iemands gezicht, met de studs in de streek van de ogen", klinkt het bij Wagner.

"Zo'n opzettelijke trap met de studs vol in iemands gezicht hoort echt niet thuis op een voetbalveld. Het oog is erg fragiel en het trappen met de studs naar iemans oogstreek is extra gevaarlijk. Met wat pech kan de oogbol hard geraakt worden en was Verstraetes carrière voorbij. Wie ziet uit slechts één oog, heeft immers geen normaal dieptezicht meer. Wat hier gebeurd is, is dus zeer erg. Het slachtoffer van de trap is, voor zover hij inderdaad geen schade aan zijn gezichtsvermogen heeft opgelopen, werkelijk aan een drama ontsnapt", aldus de procureur in zijn motivering van de strafvordering.

Mis deze events niet

Meer