Sport.be

Algemeen

Geen sanctie voor vlagplanter Cardona

27.02.2019 | Erik Duchateau

Belga

Irvin Cardona ontsnapt aan een sanctie nadat hij in de Brugse derby tegen Club de Cercle-vlag op de middenstip wilde planten. De Geschillencommissie van de KBVB beschouwt de actie niet als een belediging, maar als onderdeel van "een langer bestaande sportieve rivaliteit".

Cardona, die zijn team een punt bezorgde na een 2-2 gelijkspel tegen stadsrivaal Club, liep na de Brugse derby met een vlag van Cercle naar de middenstip. Tegenstanders Brandon Mechele en Dion Cools weerhielden Cardona ervan die te planten, waarna de poppen aan het dansen gingen.

Scheidsrechter Lawrence Visser en de aanwezige match delegate maakten van het incident melding in hun wedstrijdverslag, waarop het Bondsparket besliste om Cardona te vervolgen. Bondsprocureur Kris Wagner stelde een schorsing van twee wedstrijden en een boete van 2000 euro voor als minnelijke schikking. Hij hekelde vooral het beledigend karakter van het vlagincident.

Maar de Geschillencommissie gaat niet akkoord en ziet er weinig graten in. "De actie kan gezien de context van de wedstrijd beschouwd worden als een sportieve uiting van overwinning", luidt het vonnis. "Het is een gebruik dat al langer bestaat, maar waaraan tot voor kort weinig of geen aanstoot werd genomen. Er moet wel gewaakt worden dat dergelijk gedrag niet meer mag leiden tot ongewilde excessen en/of misplaatste schermutselingen."

Cardona komt er met een "berisping met uitstel" vanaf, wat niet meer is dan een waarschuwing.

WEL BOETE VOOR GEBRUIK PYROTECHNISCH MATERIAAL

Als vereniging in zijn geheel wordt Cercle wel beboet na de Brugse derby. De Geschillencommissie van de KBVB heeft een boete van 3500 euro, waarvan 1000 euro met uitstel, opgelegd. Groen-zwart houdt die straf over aan het gebruik van pyrotechnisch materiaal tijdens de derby van 10 februari.

Nog voor de match op gang werd getrapt moest een steward een brandende toorts verwijderen uit het strafschopgebied. In de tribunes van het Jan Breydelstadion werd Bengaals vuur afgestoken en in de 27ste minuut viel een groene rookbom vanuit de hoofdtribune in de neutrale zone ter hoogte van de spelerstunnel.

Het Bondsparket eiste een boete van 3500 euro, maar na het horen van de pleidooien - waarin Cercle alle maatregelen opsomde die de vereniging preventief neemt om dergelijke incidenten te vermijden - werd 1000 euro daarvan met uitstel verleend. Die hangt Cercle tot 5 maart 2020 boven het hoofd.

"De Geschillencommissie stelt vast dat dit een relatief nieuw fenomeen is voor Cercle Brugge, maar dat de club wel maatregelen neemt die verregaander en vermoedelijk adequater zijn dan bij andere clubs", luidt de verklaring. "Het gebruik van pyrotechnische materiaal is echter ontoelaatbaar en kan op geen enkele manier gedoogd worden, zij het alleen al omwille van de desastreuze gevolgen die eruit kunnen voortvloeien ten aanzien van de aanwezigen."

Mis deze events niet

Meer