Sport.be

Algemeen

Zilver en brons voor Belgische junioren

02.02.2019 | Erik Duchateau

Belga

Ben Tulett heeft zichzelf opgevolgd als wereldkampioen veldrijden bij de junioren. De Brit had in het Deense Bogense een ruime voorsprong op Witse Meeussen en Ryan Cortjens. Zilver en brons voor Belgiƫ dus. Thibau Nys finishte als vierde.

Tulett reed een halve cross alleen op kop en had aan de meet 20 seconden voorsprong op wereldbekerwinnaar Meeussen. Cortjens strandde op 27 seconden op de derde plaats.

Thibau Nys, die zijn WK-debuut maakte, werd vierde op 42 seconden. Aan het eind van de eerste ronde reed Nys lek, waarna hij van fiets moest wisselen en veel kostbare tijd en plaatsen verloor. De Nederlander Pim Ronhaar legde beslag op de vijfde plaats op het supersnelle parcours van Bogense.
Na Mathieu Van der Poel (2012 en 2013) is Tulett pas de tweede veldrijder die zich tweemaal tot wereldkampioen bij de junioren weet te kronen. Voor een Belgische wereldtitel bij de junioren moeten we teruggaan tot 2014. Toen triomfeerde Thijs Aerts in Hoogerheide. Het zilver van Meeussen en het brons van Cortjens zijn de eerste Belgische WK-podiumplaatsen bij de junioren sinds Tabor 2015, toen Eli Iserbyt zilver pakte.

REACTIES BELGEN

"Op Tulett stond vandaag geen maat", klonk het bij Witse Meeussen en Ryan Cortjens, zaterdag op het WK veldrijden goed voor respectievelijk zilver en brons bij de junioren. "In de achtervolging bundelden we de krachten, maar we kwamen gewoon niet dichterbij. Integendeel, hij liep nog verder uit. Dan ben je gewoon de sterkste."

Witse Meeussen is eindwinnaar van de Wereldbeker en hoorde bij de topfavorieten. Toch keert hij niet huiswaarts met de regenboogtrui, maar met een zilveren medaille. "Het is de enige keer dit seizoen dat hij voor me eindigt", aldus Meeussen na afloop. "Dat is jammer, maar hij was gewoon de sterkste vandaag. Hij heeft zijn seizoen afgestemd op dit WK en ik moet eerlijk zijn: ik kon hem niet volgen. Ryan en ik werkten nochtans goed samen, maar we kwamen geen stap dichterbij. Zilver was het hoogst haalbare vandaag."

Ryan Cortjens had tranen in de ogen. Die waren niet van verdriet, maar van vreugde omwille van een supporter die kankervrij werd verklaard. "Ik kreeg dat goede nieuws de voorbije week te horen en al van voor de start zat dat in mijn hoofd om goed te presteren, dat tikkeltje meer te doen om toch maar dat podium te halen. Gemakkelijk was het niet vandaag, Tulett ging heel snel. Maar ik heb op de tanden gebeten. Tulett is de verdiende winnaar, er viel niets tegen hem te beginnen. Ik pak brons en heb een mooi seizoen achter de rug. Dat wil ik onthouden."

REACTIE WINNAAR

De Brit kende een tegenvallend seizoen door knie- en andere problemen, maar knalde wel naar de mooiste trofee in Bogense. "Hier ben ik enorm trots op", zei hij na afloop. "Dit voelt even goed als mijn eerste regenboogtrui. Hier ga ik nog lang van genieten."

"Het was een moeilijk seizoen", stelde de Brit, die aan de slag is bij het jongerenteam van de broers Roodhooft. "Ik sukkelde lange tijd met mijn knie en moest daardoor een tijdlang aan de kant staan. Pas begin december kon ik weer wedstrijden rijden en voelde ik me weer sterker worden. Ik reisde met vertrouwen af naar hier, al wist ik dat de Belgen favoriet waren."

Zijn tactiek was eenvoudig, maar gaf wel resultaat. "Ik wist dat ik me in het begin rustig moest houden, het werk door de anderen laten doen. De Belgen hadden meerdere troeven, zij moesten hun werk opknappen."

Tulett wachtte zijn moment af. "Ik keek eerst nog even de kat uit de boom en ging daarna mijn kans op die hellingen, waar ik mijn kracht kon uitspelen. Daar maakte ik het verschil. Daarna was het belangrijk het tempo aan te houden tot aan de finish, en dat lukte me ook. Ik had echt een topdag vandaag."

Mis deze events niet

Meer