Sport.be

Algemeen

Marianne Vos wint in Pontchâteau en pakt eerste Wereldbeker

20.01.2019 | Ward Bollen

Belga

De Nederlandse Marianne Vos heeft in Pontchâteau haar landgenotes Denise Betsema en Maud Kaptheijns achter zich gehouden en zo de voorlaatste manche van de Wereldbeker gewonnen.

Geen Sanne Cant aan de start in Frankrijk. De wereldkampioene is op stage in Spanje om zich voor te bereiden op het WK. Wel van de partij was Marianne Vos die als leidster in de stand een gooi deed naar haar eerste eindzege in een Wereldbeker.

Vos maakte meteen na de start haar intenties duidelijk en dook als eerste het veld in, gevolgd door Alvarado en Katie Compton. Na twee rondes bleven negen koplopers over, Maud Kaptheijns volgde in tiende positie op zes seconden. Die groep van negen zou ondanks het kopwerk van Katie Compton terug aandikken tot 11. Iets voorbij half koers wisten drie rensters zich af te scheiden van het pak: Vos, Kaptheijns en Betsema. Achter hen volgden nog twee Nederlandse vrouwen: Worst en Alvarado.

Compton zou bij Alvarado en Worst aansluiten, net als Van Loy en Arzuffi, maar het leiderstrio was te ver weg. Vooraan had Maud Kaptheijns het knap lastig en in de voorlaatste ronde moest ze een eerste keer een kloofje dichten. Dat lukte, maar ze keek toch tegen een achterstand van vijf tellen aan bij het indraaien van de slotronde. Worst en Alvarado volgden op 24 seconden.

Marianne Vos maakte het beslissende verschil op de laatste hellende strook en reed daar in geen tijd weg bij Betsema. De vierde zege in de Wereldbeker dit seizoen voor Vos na overwinningen in Waterloo, Bern en Heusden-Zolder. Ze verzekert zich daarmee voor de eerste keer van eindwinst in de Wereldbeker.

REACTIES

Vos klaarde de klus in de slotronde waar ze op de laatste hellende strook afstand nam van Denise Betsema. "Op televisie lijkt het misschien niet zo, maar het ging stevig omhoog op de strook voor de balkjes", vertelde ze. "Ik wist dat ik daar een kans had en een paar meters kon nemen op Denise. Betsema heeft een snelle sprint in de benen, dus daar wou ik het zeker niet op laten aankomen en dus versnelde ik."

Met succes, ze reed naar de zege en verzekerde zich met vier overwinningen in de Wereldbeker ook van het eindklassement. "De eindzege in de Wereldbeker is heel mooi, maar het doel was om het vandaag gewoon goed te doen in de wedstrijd. Ik ben blij dat dat gelukt is op dit snelle, maar best wel lastige parcours."

Denise Betsema kon leven met een tweede plaats. "Ik wist dat ik in het wiel van Vos moest zitten als ik het slim wilde spelen", vertelde ze. "Maar die andere meisjes kwamen dichter en dus deed ik ook mijn deel van het werk. Dat kost me op het einde misschien wel de zege, want toen Marianne aanzette, had ik niets meer in de benen. Ik zat stikkapot en kan leven met deze tweede plaats."

Maud Kaptheijns vervolledigde het Nederlandse podium. "Hier ben ik heel blij mee, want het was lang geleden dat ik een goed resultaat reed in de Wereldbeker. Heusden-Zolder was ook wel goed (vijfde, nvdr), maar dit is nog beter en dat doet best wel deugd. Ik moest van ver terugkomen en heb me ook vooraan getoond, dus ik ben tevreden over deze cross."

Mis deze events niet

Meer