Sport.be

Algemeen

Kimeli verovert zilver op EK veldlopen

09.12.2018 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Isaac Kimeli heeft zondag op het EK veldlopen in het Nederlandse Tilburg het zilver veroverd. Onze landgenoot moest na een spannende slotsprint net de Noor Filip Ingebrigtsen voor zich dulden. De Turk Aras Kaya vervolledigde het podium.

Kimeli vertrok als een speer en gaf de eerste bocht verstandig de koppositie aan anderen. Hij bleef wel attent volgen en hield nog wat over voor de slotronde. De kopgroep dunde steeds uit, Kimeli bleef maar volgen zonder energie te verspillen. In de spurt kwam hij tegen Ingebritsen te kort voor goud, maar met zilver scoorde hij al substantieel boven de verwachtingen.

België finishte als vijfde in het landenklassement na een 15e plaats van Robin Hendrix, een 21e van Dame Tasama en een 22e van Michael Somers.

Het Belgisch viertal op de Mixed Relays bij het EK veldlopen in Tilburg ontgoochelde echter wel met een zevende plaats. Het liep allemaal mis bij startloper Ismael Debjani. Hij moet in principe over de capaciteiten beschikken om met de beste atleten van Europa mee te gaan, maar bengelde helemaal achterin. Mogelijk ging hij tegen de grond buiten beeld of liep hij een blessure op. Elise Vanderelst kon vervolgens als tweede loopster wat plaatsjes goedmaken, maar de koplopers waren dan al lang gaan vliegen.

Pieter-Jan Hannes liep als derde loper een sterke wedstrijd en kon nog verder opschuiven, maar het kalf was dan al lang verdronken voor de Belgische ploeg. Slotloopster Sofie Van Accom kon standhouden op de zevende plaats. Het goud was in Tilburg voor Spanje, zilver ging naar Frankrijk, brons naar Wit-Rusland.

Mis deze events niet

Meer