Sport.be

Algemeen

Amazone Karin Donckers is meest ervaren Belgische atleet in Rio

19.07.2016 | Laurens Plees

Belga

Na het afscheid van tafeltennisser Jean-Michel Saive, is amazone Karin Donckers de meest ervaren Belgische atleet op de Olympische Spelen in Rio. Donckers begint aan haar zesde Spelen.

Karin Donckers begint aan haar zesde Spelen, eentje verwijderd van het record van Saive (tussen 1980 en 2012) en karabijnschieter Fran├žois Lafortune (tussen 1952 en 1976). 'En zonder de blessure van mijn paard in 1996 had ik er al zeven gehad', zegt de 45-jarige Donckers dinsdag op de voorstelling van het Belgische eventingteam.

Ze was er al bij in 1992 in Barcelona en haalde daar zelfs haar beste resultaten. 'Ik werd er vierde met het team, net achter de nummer drie en achtste individueel.' Dat laatste is ook deze Spelen het doel voor Donckers.

'Als alles goed gaat is een plek tussen vijf en acht mogelijk, zelfs al is de concurrentie enorm. Het wordt afwachten hoe mijn paard Fletcha (een 11-jarige ruin) recupereert en het tijdsverschil verteert. Het is immers zijn eerste vlucht.'

'Je kan Fletcha vergelijken met een triatleet. Hij is goed in alle domeinen, maar toch vooral in het rennen en springen. Ik denk dat het mijn beste paard ooit is. Normaal zou het paard in 2020 in Tokio nog top moeten zijn, en ik hopelijk ook', lacht Donckers.

Donckers zit al lang in de sport en is ideaal geplaatst om ze te evalueren. 'In een kwarteeuw heb ik mijn sport enorm zien evolueren. Alles is veel professioneler geworden en het niveau is gestegen. We kunnen geen verloren punten uit de dressuur meer inhalen in de cross. En tijdens het springen veroorzaakt de geringste fout een duik in het klassement', concludeert Donckers.

Mis deze events niet

Meer