Sport.be

Algemeen

De nieuwe kampioenenmakers van Club (+VIDEO)

17.05.2016 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Vorige week keerden we nog eens terug naar 2005, toen Club Brugge zijn dertiende landstitel mocht vieren. We kozen er drie kampioenenmakers van toen uit. Maar nu Blauw-Zwart uitgefeest is na het behalen van een nieuwe titel, is het tijd om drie nieuwe kampioenenmakers te kiezen.

Het is een lastige keuze. Want er zijn verschillende spelers die in aanmerking komen om het etiket 'kampioenenmaker' te dragen. Michel Preud'homme heeft als trainer uiteraard ook een grote stempel gedrukt op de veertiende landstitel van Club en krijgt een zeer eervolle vermelding. Net als Abdoulaye Diaby, Lior Refaelov en Jelle Vossen, twee basisspelers en ideale supersub met grote verdienste die buiten de top drie vallen. Ook Ludovic Butelle was zeer belangrijk na zijn komst in januari. En 'good old' Timmy Simons was als kapitein een echte aanjager en een vat vol blauw-zwarte passie. Maar Sport.be koos alsnog voor onderstaande drie spelers.

JOSE IZQUIERDO: Colombiaanse wervelwind

Hij werd vorige week meermaals getipt als dé kampioenenmaker van Club Brugge. De Colombiaanse glimlach van Blauw-Zwart scoorde dan wel niet in de titelmatch: hij was bijwijlen weer ongrijpbaar. Herinner u maar de slalom voorbij Michaël Heylen en Bram Nuytinck die net geen doelpunt opleverde. Maar met zijn twee doelpunten en wereldpartij tegen AA Gent had de winger Club wel de mogelijkheid gegeven om in een dansend Jan Breydelstadion kampioen te spelen. Vooral in Play-Off 1 was 'Joske' in vuur en vlam geschoten.

Met 4 goals en 5 assists in 15 wedstrijden in het reguliere seizoen deed hij het al zeer goed. Maar met 3 goals en 3 assists in 8 wedstrijden in de Jupiler Pro League Play-Off 1 was hij de bepalende figuur bij de kampioen. Izquierdo is pas 23 en zal ook mede daardoor op veel buitenlandse interesse kunnen rekenen. In Brugge hopen ze de linksbuiten met Champions League-voetbal bij zich te houden. Om hem nadien zijn karakteristieke danspasjes te laten bewonderen door gans Europa?

BJORN ENGELS: Clubsupporter met klasse op overschot

Stefano Denswil, Benoit Poulain of Brandon Mechele: het maakt de kersverse Rode Duivel niet uit wie er naast hem postvat in de verdediging van Club. Engels speelde na meer dan een jaar blessureleed bijna direct weer op zijn oude niveau. En dat niveau ligt hoog, hoger dan elke verdediger in de Jupiler Pro League. Engels wint luchtduels, kan goed uitverdedigen en staat zelden uit positie. Bovendien is hij op jonge leeftijd uitgegroeid tot een echte leider.

Ondanks 'maar' 21 wedstrijden dit seizoen (2 goals, 2 assists) is het jeugdproduct van Club sowieso een kampioenenmaker. 21 is trouwens een mooi nummer voor Engels: het is ook nog zijn (jonge) leeftijd.

HANS VANAKEN: Limburgse schaker op het middenveld

De tweede Belg in de lijst en dé Belgische zomertransfer van 2015. De Limburger had het lastig voor Nieuwjaar, met Victor Vazquez die zijn ontwikkeling wat blokkeerde. Maar sinds de Spanjaard naar Mexico verkaste, is Vanaken de baas op het Brugse middenveld. Hij loopt bijzonder intelligent, denkt aan de bal als een schaker en pikt zijn doelpuntjes vlot mee. De vier miljoen euro die Club neertelde, daar discussieert niemand meer over. Vanaken bewees dit jaar dat hij dat geld waard is en een team kampioen kan maken. Vanaken tekende in de reguliere competitie 8 goals en 5 assists op.

Maar net als de anderen in deze lijst gingen zijn statistieken mooi de hoogte in in Play-Off 1. 4 goals en 2 assists in 8 wedstrijden: daar kan je al mee thuiskomen. We vergeten het nog iets te snel, maar ook Vanaken is pas 23.

 

Jonge kampioenenmakers zijn het, in Brugge. Als het volgend jaar Champions League speelt, heeft het het voordeel dat heel wat jongens nog een extra stap kunnen zetten. Versterking komt er sowieso om in het kampioenenbal competitief te zijn, maar het is duidelijk dat men in het Jan Breydelstadion nog progressiemarge heeft.

 

Mis deze events niet

Meer