Sport.be

Algemeen

Alle blikken op titelduel tussen Club en Anderlecht

12.05.2016 | Gert-Jan Weyters

Belga

Met de aloude kraker tussen Club Brugge en Anderlecht valt zondagnamiddag (14u30) in het Jan Breydelstadion mogelijk het doek over het seizoen 2015-2016 in de Jupiler Pro League. Als Club wint van Anderlecht, zijn de Bruggelingen immers met nog twee speeldagen voor de boeg zeker van de eerste landstitel in elf jaar.

De vorige titel van blauw-zwart dateert al van 2005. Zondag is het dag op dag elf jaar geleden dat het team van de Noorse coach Trond Sollied Anderlecht op 2-2 hield, wat volstond voor een dertiende titelfeest. Van de huidige spelersgroep maakte Timmy Simons (39) toen de viering mee, ook assistent-coach Philippe Clement was als centrale verdediger van de partij.

Als Club de titel wil pakken, moet er voor eigen publiek wel gewonnen worden van Anderlecht en dat is dit seizoen nog niet gelukt. Op de derde speeldag in Play-Off 1 ging blauw-zwart met het kleinste verschil onderuit (1-0) in het Astridpark en ook in de reguliere competitie werd er twee keer verloren tegen Anderlecht (1-4 in Brugge en 3-1 in Anderlecht). De drie punten van de zege zouden twee speeldagen voor het einde van de competitie voor een Brugse voorsprong van zes punten zorgen, onoverbrugbaar voor Anderlecht omdat Club als leider aan Play-Off 1 is begonnen en dus bij gelijke stand altijd voor Anderlecht blijft.

Bij een zege voor de bezoekers komt Anderlecht dan weer op gelijke hoogte van Club en moeten de West-Vlamingen enkel dagen later met het mes op de keel naar Zulte Waregem. Voor paars-wit wacht er dan de lastige verplaatsing naar Racing Genk. Op de slotspeeldag op 22 mei krijgt Club Brugge de buren uit Oostende over de vloer en ontvangt Anderlecht het Zulte Waregem van Francky Dury.

Ook de strijd om de derde plaats ligt sinds vorige speeldag weer helemaal open. AA Gent, dat na de 1-4 nederlaag tegen Club zeker is dat het dit seizoen naast de titel grijpt, heeft met 38 punten de beste papieren en gaat zondagavond op bezoek bij Zulte Waregem, troosteloos laatste in Play-off 1. Genk volgt met twee punten minder op de vierde plaats en trekt zaterdag naar Oostende.

Charleroi en KV Kortrijk bikkelen vrijdagavond (20u30) al om de zege in de heenwedstrijd van de finale van Play-off 2, waarin de winnaar van groep A het opneemt tegen de winnaar van groep B. De terugwedstrijd wordt op zaterdag 21 mei gespeeld. De winnaar van de dubbele confrontatie speelt tegen de nummer vier uit Play-off I voor een ticket voor de voorrondes van de Europa League.

Mis deze events niet

Meer