Sport.be

Algemeen

Asemani wil nieuw vaderland olympische medaille schenken

26.04.2016 | Gert-Jan Weyters

Belga

Op 13 april verscheen voor taekwondoka Raheleh Asemani eindelijk het verlossende nieuws in het Belgische Staatsblad. Haar naturalisatie bleek afgerond, zodat ze deze zomer op de Olympische Spelen de Belgische kleuren kan verdedigen. "Heel cool, een grote opluchting", vertelde ze op een druk bijgewoonde persconferentie op de hoofdzetel van het BOIC in Brussel.

De van origine Iraanse atlete verbleef de voorbije drie jaar als erkend politiek vluchtelinge in België. De taekwondoka is verbonden aan de Vlaamse topsportploeg en is sinds januari zeker van een olympisch ticket in de klasse tot 57 kg. Indien haar naturalisatie niet op tijd zou zijn afgerond, dan had Asemani onder de olympische vlag deelgenomen in Rio. Maar de 26-jarige werkneemster van bpost (waar ze nu verlof zonder wedde heeft genomen) is maar wat blij dat ze voortaan volwaardig deel uitmaakt van Team Belgium.

"Ik ben dankbaar voor de kans die het IOC mij bood, maar het is veel mooier voor een land naar de Olympische Spelen te gaan", legt ze uit. "Ik ben nu drie jaar in België. Dit is mijn land. Ik voel mij hier goed en ik ben blij dat ik de kans krijg iets terug te doen voor België. Het volkslied kan ik nog niet maar daar ga ik aan werken (lacht)."

Asemani kreeg het nieuws over haar naturalisatie te horen van Laurence Rase, topsportcoördinator bij de Vlaamse Taekwondobond. "Ik was aanvankelijk niet op de hoogte. Laurence heeft mij gebeld. Het was een leuke verrassing. Dat ik Belg word, is een hele opluchting, ik kan het moeilijk verwoorden."

Hoewel de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus) het absolute hoofddoel vormen, is er binnen drie weken al een eerste belangrijke afspraak. Dan staat immers het EK in het Zwitserse Montreux (19-22 mei) op het programma. Asemani hoopt er te scoren, al wordt het geen eenvoudige opgave.

"De meeste toppers in mijn categorie zijn eveneens Europeanen en die zullen er ook zijn. Ik werk hard, doe mijn best en hoop op een medaille. Maar de ultieme ambitie is een medaille op de Olympische Spelen."

Laurence Rase hoopt alvast voor de start van de Spelen de naaste familie van de taekwondoka vanuit Iran naar Antwerpen, waar ze woont, te kunnen halen. Het zou Asemani een geweldige mentale boost geven, legt Rase uit. "Het zou fantastisch zijn als we erin slagen haar ouders voor de Olympische Spelen naar België te brengen. Als dat lukt, krijgen we een "super" Raheleh, mentaal zou het voor haar geweldig zijn. Het is nu afwachten en hopen dat we de toerismevisums rond krijgen."

Mis deze events niet

Meer