Sport.be

Algemeen

WK 2016 in Doha voorgesteld: wind en woestijn

25.09.2015 | Erik Duchateau

Belga

In het Amerikaanse Richmond is het parcours van het WK 2016 in Doha, Qatar voorgesteld. Voor het eerst vindt een wereldkampioenschap wielrennen in het Midden-Oosten plaats.

"We schrijven er geschiedenis", aldus UCI-voorzitter Brian Cookson. "Qatar kan buigen op de nodige ervaring, ik ben ervan overtuigd dat we een mooi WK krijgen." Cookson had niets dan lof over de organisatie achter het WK in Qatar. "Sinds 2002 wordt de Ronde van Qatar georganiseerd. In 2009 kwam daar ook de Ladies Tour of Qatar bij. Nu staat er een sterk team achter het WK. Ze hebben een mooi parcours in elkaar gebokst. Het wordt een hoogdag voor het wielrennen."

John Lelangue, in een vorig leven ploegleider bij BMC, maar nu man achter de organisatie van het WK, gaf meer toelichting bij het parcours dat 253 kilometer telt. "We wilden alle facetten die Qatar kenmerken in de omloop verwerken", aldus Lelangue. "Qatar is in de eerste plaats vlak. Dat blijven we behouden. Er werden geen artificiële ingrepen gedaan, dus geen hellingen die extra gecreëerd werden. Voorts hebben we een kustlijn, lange rechte stukken en woestijn. Allemaal elementen die we terugvinden in het parcours."

"De start en finish is in Doha. De aanloop is 80 kilometer lang, daarna volgt een circuit van 19,2 kilometer dat verschillende keren wordt afgelegd. Wedstrijden in Qatar worden vaak beheerst door de wind. Het zorgt voor spektakel. Het is een element dat we zelf niet in handen hebben tijdens het WK, maar het kan zeker en vast een belangrijke rol spelen. Het wordt een aantrekkelijke koers, een wedstrijd waar sprinters op het eind wellicht voor de regenboogtrui zullen strijden."

Het WK vangt aan met een ploegentijdrit. Daarna staan de individuele disciplines op het programma. Nieuw is ook het 'mass partcipation event', een kans voor het publiek om zelf het parcours te rijden daags voor het WK. Het WK vindt, gezien de weersomstandigheden, iets later plaats in 2016, van 9 tot en met 16 oktober. Dat is drie weken later dan het WK in Richmond dit jaar.

Programma WK wielrennen 2016 Doha

Zondag 9 oktober:
ploegentijdrit vrouwen
ploegentijdrit mannen

Maandag 10 oktober
 junioren dames tijdrit - 11 km
 beloften heren tijdrit - 40 km

Dinsdag 11 oktober:
junioren heren tijdrit - 24 km
dames elite tijdrit - 24 km

Woensdag 12 oktober:
heren elite tijdrit - 40 km

Donderdag 13 oktober:
training op het WK-parcours voor de wegrit
beloften heren wegrit: 167 km

Vrijdag 14 oktober:
dames junioren wegrit 67 km
heren junioren wegrit: 134 kilometer

Zaterdag 15 oktober:
massa-evenement, fietsen op het WK-parcours
dames elite wegrit 138 km

Zondag 16 oktober:
heren elite wegrit: 253 km

Mis deze events niet

Meer