Sport.be

Algemeen

Sterke De Bie primus in Haacht

19.09.2015 | Erik Duchateau

Belga

Sean De Bie heeft in Haacht de Primus Classic Impanis-Van Petegem gewonnen. De renner van Lotto-Soudal bleef nog net het sprintende peloton voor.

Na 199 kilometer en 11 pittige hellingen tussen Brakel en Haacht leek een massasprint over de zege te zullen beslissen. Maar de 23-jarige De Bie trok in het absolute slot op avontuur en bleef uit de greep van een sprintend uitgedund peloton. De tweede plaats ging naar Dimitri Claeys (Verandas Willems). De Nederlander Floris Gerts (BMC) moest tevreden zijn met de derde plaats.

Het was Eddy Merckx die de start gaf van deze vijfde editie. Na 12 kilometer trokken de Italiaan Alessandro De Marchi, de Spanjaard David De La Cruz Melgarejo, de Fransman Julien Morice en de Nederlander Brian Van Goethem in de aanval. Laatstgenoemde won ook de tussensprint, na 89 kilometer wedstrijd.

De vierkoppige leidersgroep reed dan 5:20 voor het peloton uit. Dat was het sein voor de renners van Lotto-Soudal, Topsport Vlaanderen-Baloise en Lotto NL-Jumbo om het tempo in de grote groep op te voeren. Bij de beklimming van de Holstheide, na 159 kilometer koers, was de voorsprong van de vluchters gezakt tot onder de minuut.

De Marchi trok fors door op de Smeysberg, waardoor hij zijn metgezellen van zich afschudde. Het trio De La Cruz Melgarejo, Morice en Van Goethem werd snel gegrepen door het peloton. Het was de Nederlander Danny Van Poppel die als eerste De Marchi vervoegde, maar in zijn zog volgde een groep van zowat 50 man sterk.

Ter hoogte van de Boskee, de elfde en meteen laatste helling van de dag op 23 kilometer van de finish, versnelde Frederik Veuchelen. Hij kreeg wat verderop het gezelschap van de Italiaan Gianluca Brambilla en de Nederlanders Pim Ligthart en Floris Gerts.

Met nog 6 kilometer voor de boeg werden de vier gegrepen. Sean De Bie en Floris Gerts muisden er op 3 kilometer van de eindmeet vanonder. Voor De Bie ging het allemaal te traag en hij zette met nog 2 kilometer te rijden een solo op. Die rondde hij netjes af.

De uit het peloton ontsnapte Dimitri Claeys en Gerts werden repectievelijk tweede en derde op een seconde van De Bie. Danny Van Poppel won de sprint van het peloton en strandde op de vierde plaats in het achterwiel van Gerts. Jempy Drucker werd vijfde.

Voor De Bie was het, na de slotrit in de Ronde van Luxemburg, zijn tweede zege van het seizoen. Op de erelijst van de GP Impanis-Van Petegem volgt De Bie Greg Van Avermaet op. 

DE BIE: 'ENORM VEEL PROGRESSIE GEMAAKT'

"Ik ben een man van de streek en dus wist ik dat de laatste drie kilometer lichtjes bergaf gingen. Daarom ook trok in de aanval", aldus De Bie. "Ik was eerst verrast dat Floris Gerts bij mij kwam, omdat BMC al een tijdje de wedstrijd aan het controleren was. Toen het tempo wat zakte, ben ik nog eens vol doorgegaan. Ik wilde zeker nog iets proberen en dat moest dan gebeuren."

"Het peloton was al fel uitgedund, dus ging het heel moeilijk worden om een geordende tegenactie op poten te zetten. Bovendien was wat we al achter ons hadden ook niet mis, met al die korte nijdige hellingen. De wisselende weersomstandigheden maakten het er ook allemaal niet gemakkelijker op."

"Ik wist dus dat mijn enige kans om iets in de wacht te slepen er zou komen door aan te vallen. Ik zette alles op de laatste drie kilometer. Dat was mijn geluk. Die boog naar de aankomst toe en in het bijzonder de laatste rechte lijn bleken enorm lang."

"Dit is een zeer belangrijke zege voor mij. Dit seizoen heb ik enorm veel progressie gemaakt en gelukkig kon ik ook het hele jaar gezond blijven. Het seizoen is bijna afgesloten en daarom is het ook mooi om mijn team Lotto-Soudal een nieuwe zege te schenken", besloot De Bie.

Mis deze events niet

Meer