Sport.be

Algemeen

Ploegenvoorstelling Bolsward: 'Dit lijkt wel de Tourstart'

09.08.2015 | Kersten Steurbaut/Niels Rouvrois

Cor Vos

In het pittoreske Bolsward zijn zondagavond de renners voor de elfde editie van de Eneco Tour voorgesteld. Thuisrijder Lieuwe Westra kreeg de meeste handen op elkaar, Rik Verbrugghe zorgde voor de humoristische noot.

De grachten in het centrum vormden zondagavond het toneel van een mooi spektakel. Aangemoedigd door duizenden dolenthousiaste mensen werden de ploegen per boot naar het startpodium op de Stadsgracht geleid.

Kippenvel voor Wellens

Titelverdediger Tim Wellens genoot van de aandacht. "Het is niet erg dat dit jaar alle ogen op mij zijn gericht", vertelde de 24-jarige Belg van Lotto-Soudal. "Een tweede zege zal niet makkelijk worden, maar ik zal alles geven om toch op het podium te staan. De zege van vorig jaar op La Redoute bezorgt me nog steeds kippenvel." Wellens reed in juli voor het eerst de Tour. "Misschien haal ik daar wel voordeel uit. Ze zeggen toch dat renners die de Tour hebben gereden twee kilometer per uur sneller kunnen rijden. Hopelijk is die regel ook op mij van toepassing."

Ploegmaat André Greipel is de eerste dagen het speerpunt van de Belgische wielerformatie. Pakt hij maandag in Bolsward al de eerste bloemen? De Duitser, winnaar van vier ritten in de Tour, is voorzichtig. "Op papier is de eerste rit voer voor de sprinters, maar het kan hard waaien in het noorden van Nederland. Dat kan spektakel opleveren."

Decibelmeter gaat de hoogte in bij Westra

Aan Nederlandse kant werd thuisrijder Lieuwe Westra het luidst aangemoedigd. De decibelmeter schoot fors de hoogte in bij de intrede van de Astana-pion. Op het podium kreeg hij het publiek op zijn hand door ze aan te spreken in de lokale Friese taal en enkele geslaagde grapjes. "Dit is Ruslan Tleubayev, hij kuist de schoenen van zijn ploegmaats", stelde hij zijn Kazachse vriend voor.

Niet alleen Westra genoot zichtbaar van de aandacht, ook Belgisch kampioen Preben Van Hecke (Topsport-Vlaanderen Baloise) stond breedlachend op het podium. "Ik heb toegeleefd naar deze Eneco Tour. Mijn Eddy Merckx-fiets is zelfs helemaal gepimpt. Vooral de laatste drie etappes staan met stip aangeduid. Het zal zaak zijn om heel aandachtig te koersen.

Gilbert en Van Avermaet hebben goesting

Tijdens de voorstelling van BMC waren alle ogen gericht op Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert. "Ik heb de laatste maanden goed getraind", stak Gilbert van wal. "Er wacht nu een erg mooie week. Een ritzege is het primaire doel. Zowel voor mezelf als voor de ploeg. Ik ben trouwens aangenaam verrast door het vele volk hier. Ik heb er zin in."

Met Van Avermaet, die de voorbije Tour een knappe ritzege op zak stak, heeft BMC nog een tweede ijzer in het vuur. "Vorige jaar behaalde ik een mooie zege op de Vesten in Geraardsbergen en die etappe staat dit jaar weer op het programma. Ik hoop mijn conditie van in de Tour en de Clasica San Sebastian te kunnen doortrekken."

Boonen: "Blij met de muur"

Als laatste op het podium: Etixx-Quick Step. Met Niki Terpstra en Tom Boonen als grote kanonnen aan de start. "Ik ben heel erg blij dat de Muur in het parcours zit. Daar heb ik mooie herinneringen aan", aldus Boonen. "Zowel goede als slechte. Ik hoop zowel in de sprints als in de zwaardere etappes mijn kans te gaan. De voorbije weken stonden volledig in het teken van deze Eneco Tour."

Terpstra was onder de indruk van de menigte in Bolsward. "Zoveel volk, geweldig", lacht de Nederlander, die vooral zijn zinnen heeft gezet op de tijdrit in Hoogerheide. "Die staat met stip aangeduid. En daarna zien we wel. Ik ben blij met de huidige vorm en het vertrouwen is groot."

Verbrugghe: "Lijk de Tourstart wel"

Naast straffe ambities viel er tijdens de voorstelling ook humor te noteren. Grapjas van dienst was Rik Verbrugghe. "We gaan voor vier ritzeges en drie renners in de top tien van het eindklassement", knipoogt de ploegleider van IAM Cyling, die bovendien vol lof was over de rondvaart op de grachten: "Dit lijkt de Tourstart wel."

Mis deze events niet

Meer