Sport.be

Algemeen

Damen rijdt tweede tijd bij vrachtwagens

11.01.2015 | Tom Van Aken

Belga

Jurgen Damen, Gerard De Rooy en Darek Rodewald (Iveco) kenden opnieuw een goede dag in de Dakar en eindigen in het eerste deel van de marathonetappe op de tweede plaats. In de stand schuiven ze op naar 21e plaats.

"Het was een lastige etappe met heel veel oude sporen in de duinen. Dat maakte het ons knap lastig", puft Jurgen Damen na. "Maar net als gisteren kunnen we terugblikken op een probleemloze rit en zo schuiven we weer enkele plaatsen op in de stand. De top-20 komt er stilaan aan."

"De Kamaz-trucks zijn dan toch niet onklopbaar want wij hebben ze vandaag allemaal het nakijken gegeven. De dagzege is vandaag voor Ales Loprais (MAN). Om eerlijk te zijn gun ik het hem. Een rit in de Dakar winnen op je verjaardag, het is weinigen gegeven denk ik. Gelukkige verjaardag Ales en uiteraard ook proficiat aan mijn collega navigator Jan Van Der Vaet."

Tom Colsoul, stadsgenoot en familie van Jurgen Damen, eindigde bij de wagens op de derde plaats. In de stand blijft de copiloot van Bernhard ten Brinke vijfde. "Het was een rit op grote hoogte en dat voelde je wel", zegt hij.

"Tijdens de overtocht van de Andes rijden we op 4800 meter hoogte maar dan betreft het een verbindingsrit. Vandaag was het racen op een hoogte van 3500 meter. Op een bepaald moment kwam bij ons de hoofdpijn opzetten maar we zijn beiden heel gefocust gebleven. Het was een lastig parcours maar we zijn er goed doorgekomen."

"Op vlak van navigatie ben ik nooit in de problemen gekomen. De regen had voor enorm veel modder en wateroverlast gezorgd. Af en toe leek het alsof we in een onderzeeër zaten. Zoveel doorwadingen en modder dat we hebben moeten overwinnen. Niet normaal. De aankomst in Bolivia was ook heel bijzonder. Er stond een massa volk aan de kant van de weg."

Mis deze events niet

Meer