Sport.be

Algemeen

Murray ziet kansen op halve finale in rook opgaan

13.11.2014 | Tom Van Aken

Belga

Andy Murray moest met 2-0 winnen van Roger Federer om door te gaan naar de halve finales van de ATP Masters in Londen. Maar die droom ging al snel aan diggelen...

In de derde groepswedstrijd in groep B pakte Federer de eerste set met een droge 6-0. Door dat setverlies maakte Murray geen kans meer op een plaats in de halve finale.

En dat was goed nieuws voor de Japanner Kei Nishikori die na amper 25 minuten in deze groepswedstrijd al wist dat zijn tornooi niet ten einde was. Federer won 26 van de 34 punten.

Murray bleef op de sukkel en verloor ook de eerste vijf spelletjes van set twee. Na 631 profmatchen leek de Brit plotseling op een eerste double bagel af te stevenen. Federer kwam bij 15-30 op twee punten van dat unicum, maar Murray vond het laatste beetje trots in zichzelf en scoorde drie punten op rij. Schande afgewend.

Enkele minuten later was het eerste matchpunt meteen het goeie voor Federer, die na drie wedstrijden nog geen set verloor.

EVENARING RECORD

Het is de twaalfde keer dat Federer in de seizoensfinale bij de laatste vier zit. Daarmee evenaart hij het record van Ivan Lendl. Sinds 2002 was Federer er telkens bij op het tornooi met de beste acht spelers van het seizoen.

Alleen in 2008 werd hij in de groepsfase uitgeschakeld. Elf keer stootte Federer ook nog naar de finale door en zes keer won hij het toernooi: in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011.

Lendl speelde van 1980 tot 1988 negen finales en won er vijf van. Federer neemt het in de halve finales op tegen de tweede van groep A, Nishikori treft de groepswinnaar.

De Servische titelverdediger Novak Djokovic (ATP-1) gaat met twee overwinningen aan de leiding in groep A. De Zwitser Stan Wawrinka (ATP-4) en de Tsjech Tomas Berdych (ATP-7) hebben allebei één zege en één nederlaag achter hun naam.

De Kroaat Marin Cilic (ATP-9) verloor twee keer, maar heeft toch nog een kleine kans op een stek in de halve finales. Vrijdag staat Djokovic tegenover Berdych en geeft Wawrinka Cilic partij.

Mis deze events niet

Meer