Sport.be

Algemeen

Glitter, glamour en toptennis in Singapore

20.10.2014 | Erik Duchateau

Belga

Op de WTA Masters in Singapore strijden deze week de beste 8 speelsters van 2014 voor de officieuze wereldtitel in het tennis. Serena Williams is topfavoriete om zichzelf op te volgen.

De tennistornooien in Azië rijzen als paddestoelen uit de grond. Het hoeft dus niet te verbazen dat ook de WTA Championships - zoals we de Masters officieel moeten noemen - naar het gele continent verhuisd zijn. De voorbije 3 jaar mocht Istanbul - wat ook al een half-Aziatische stad is - organiseren. De komende 5 jaar is Singapore gaststad/land voor het glamoureuze offcieuze wereldkampioenschap.

Aan de formule is niets veranderd. Aan het tornooi mogen enkel de 8 speelsters die in het kalenderjaar 2014 de meeste punten verzameld hebben deelnemen. Ze worden onderverdeeld in 2 groepen 4. In de zogenaamde 'round robin' spelen alle speelsters dus 3 wedstrijden. De winnares van de rode groep speelt in de halve finales tegen de tweede van de witte groep en de winnares van de witte groep tegen de nummer 2 uit de rode groep.

De rode groep bestaat uit Serena Williams (WTA 1), Simona Halep (WTA 4), Eugenie Bouchard (WTA 5) en Ana Ivanovic (WTA 7). In de witte groep zitten Maria Sharapova (WTA 2), Petra Kvitova (WTA 3), Agnieszka Radwanska (WTA 6) en Caroline Wozniacki (WTA 8). Halep en Bouchard zijn de enige twee Masters-debutanten. Willams (4x), Kvitova (1x) en Sharapova (1x) hebben de Masters al op hun palmares staan.

Sharapova, Kvitova en Ivanovic pakten in de voorbije maand een WTA-titel en zijn dus het best in vorm. Youngsters Halep en Bouchard lijken fysiek en mentaal uitgeput na een slopend seizoen en Radwanska presteert al enkele maanden ondermaats. De Poolse verloor haar laatste vier wedstrijden en dat tegen speelsters die niet in de top-35 van de WTA-ranking staan.

En wat met Wozniacki en Williams? De Deense is een taaie tante, een 'matchplayer' waar je altijd rekening mee moet houden. Een Wozniacki in het kwadraat (of zelfs tot de derde, vierde of vijfde macht...) is Williams. Serena verloor na haar US Open-titel in de eerste ronde van Wuhan tegen Alizé Cornet en gaf in de kwartfinale van Peking verstek met een knieblessure. Maar op de echt belangrijke afspraken staat Williams er bijna altijd, dus bombarderen we de Amerikaanse toch maar weer tot topfavoriete in Singapore.

Serena mag maandag in de rode groep om 13u30 Belgische tijd (19u30 lokale tijd) het tornooi openen tegen Ivanovic. Daarna is het aan Halep en Bouchard. Dinsdag gaat de eerste match in de witte groep tussen Sharapova en Wozniacki. Kvitova en Radwanska sluiten de eerste speeldag af.

Mis deze events niet

Meer