Sport.be

Algemeen

Belg wint prestigieuze zeilwedstrijd

14.08.2014 | Ward Bollen

Belga

De Belgische zeiler Jonas Gerckens, skipper van de boot Netwerk 821, heeft donderdag de zeilwedstrijd Les Sables-Les Açores-Les Sables (categorie Mini) gewonnen.

Eind vorige maand had de Luikenaar al de eerste manche op de Azoren gewonnen, nu mag hij ook de zege in het eindklassement vieren. In totaal zeilde hij 14 dagen, 17 uur, 29 minuten en 35 seconden. De zeilrace, die de deelnemers vanuit het Franse Les Sables-d'Olonne naar de Azoren en terug stuurt, wordt wereldwijd beschouwd als een van de belangrijkste kampioenschappen.

In 2012 werd Gerckens al eens tweede. "Dit is een mooie knipoog", zei de Yachtman van het Jaar 2013 vlak na zijn aankomst. "Mijn sponsor is van Antwerpen, en ik kom uit Wallonië. We tonen hier dat Belgen tot mooie dingen in staat zijn wanneer ze zich verenigen."

De komende maanden blijft Gerckens zich toespitsen op het  Mini-circuit (boten van 6m50). Volgend jaar zet hij dan de stap naar de Class40, met boten van 12 meter lengte. Dan gaat de Luikenaar voluit voor de Route du Rhum en de Vendée Globe. In die laatste race moeten zeilers om het snelst rond de aardbol varen. Gerckens wil de eerste Belg worden die de race uitzeilt.

Mis deze events niet

Meer