Sport.be

Algemeen

Eaton: 'Wie weet ooit iemand met 10.000 punten'

14.07.2014 | Niels Dirkx

Belga

Met zijn 9.039 punten is Ashton Eaton de tweede atleet die ooit de 9.000-kaap in de tienkamp wist te ronden. Alleen Roman Sebrl deed het hem voor. Tien jaar eerder lukte de Tsjech een score van 9.026.

Meerkampers weten wat dat betekent. Om die bijna magische grens te bereiken moet je op praktisch alle tien de disciplines een topprestatie leveren.

"Ik had tien jaar nodig om een winstmarge van 13 punten op de vorige wereldrecordhouder te nemen", zei Eaton op de persconferentie naar aanloop van de Meeting international d'Athlétisme de la Province de Liège. "Als je aan dat tempo doorrekent, komt er, wie weet, ooit een dag dat een superman de kaap der 10.000 punten rondt, ik zeg maar wat. Maar dat is een pure gok. Een grens bepalen van wat een meerkamper kan, is onmogelijk. Precies dat maakt het zo boeiend."

Ashton Eaton is in Luik om deel te nemen aan de 110 meter horden. Een verzetje voor de veelvoudige kampioen zevenkamp en tienkamp, olympisch kampioen en wereldrecordhouder. 2014 is namelijk een sabbatjaar en de Amerikaan wil ook wat van zijn sport genieten.

"Voorgaande jaren was dat onmogelijk. Steeds stonden er topevenementen op het programma. Ik was dringend aan een break toe. Dus heb ik in overleg met mijn coach Harry Marra beslist van het kalm aan te doen en me toe te leggen op de hoge en lage horden. Meteen leek Luik een mooie uitdaging. Mijn p.r. van 13.35 verbeteren is mijn doel."

Eaton kent onze Belgische meerkampers goed. "Hans Van Alphen leerde ik kennen van zijn resultaten in Götzis, en van de Olympische Spelen in Londen, Thomas Van Der Plaetsen van de WK in Daegu. Twee atleten met talent en de juiste motivatie. Thomas viel me op door zijn grote mentale kracht. Hij lukte een topprestatie in het hoogspringen op de dag dat zijn vader overleed. Nadien ontmoetten we elkaar weer op de WK in Moskou, vorig jaar. Het klikte meteen weer."

Door zijn keuze het dit jaar rustig aan te doen, nam Eaton ook niet deel aan de jaarlijkse hoogmis van de tienkampers in Götzis. "En dat vind ik spijtig, want ik ben er nog nooit geweest. De laatste vier jaar kwam er wel altijd iets tussen. Maar ik heb de datum voor volgend jaar reeds met rood onderstreept. Ik hoef niet mee te doen aan de Amerikaanse trials voor de wereldkampioenschappen. Dus zal ik behoudens een blessure van de partij zijn."

'THIAM HOORT WELDRA BIJ DE WERELDTOP

Brianne Theisen en Asthon Eaton studeerden aan dezelfde universiteit van Oregon en leerden elkaar als meerkampers kennen. Vorig jaar trouwde het stel. Theisen veroverde vorig jaar zilver in de zevenkamp op de WK outdoor in Moskou, en herhaalde die prestatie dit jaar op de vijfkamp in Sopot. Daar zag ze Nafi Thiam aan het werk.

"Ik had al van haar gehoord", aldus Theisen. "Claire Michel, een Belgische vriendin die ook bij FC Luik traint, vertelde me over een absoluut toptalent. "Dat heb ik met eigen ogen kunnen waarnemen. In Moskou zag ik al flitsen van haar kunnen. In Götzis heb ik met eigen ogen kunnen zien tot wat ze in staat is. Indrukwekkend. Ik denk dat ze heel binnenkort tot de wereldtop gaat behoren. Vooral in haar loopnummers heeft ze nog een hele progressiemarge. Ik kijk al uit naar de verspringcompetitie van woensdag"!

Mis deze events niet

Meer