Sport.be

Algemeen

Thiam: 'In Luik mijn verspringrecord'

07.07.2014 | Jesse Broekx

Belga

Nafi Thiam heeft slechts één doel op de Meeting International de la Province de Liège: haar verspringrecord breken. Ook haar collega-meerkampsters Broersen en Theisen springen in Luik, net als vice-Europees kampioene Sudarava.

Thiam, de 'belofte van het jaar', is op dit ogenblik op stage in het Portugese Albufeira, waar ze de laatste hand legt aan haar EK-voorbereiding.

"Alles verloopt naar wens. Ik kan trainen in de beste omstandigheden en wordt door niets of niemand gehinderd. Na mijn topprestatie in Götzis, waar ik een Belgisch record neerzette, en na mijn examens was het tijd om me weer volop te focussen op het tweede grote doel van het seizoen, de zevenkamp in Zürich."

Thiam zorgde in Götzis voor niets minder dan een stunt door al haar persoonlijke records op de verschillende disciplines in één en hetzelfde concours scherper te stellen. Alle records, op één uitzondering na, het verspringen.

"Daar wil ik op 16 juli iets aan doen", is ze ambitieus. "Mijn persoonlijk record op dit nummer dateert van de meeting van Rieti in 2013. Ik sprong daar 6m37. Het zal in Luik net één jaar geleden zijn. Tijd om ook hier de bakens te verzetten. Voor eigen volk kan ik altijd iets meer. De MIAPL is een klassieker geworden waar de atleten maar wat graag naartoe komen en waar de sfeer schitterend is. Daarvan wil ik volop profiteren."

'SPECIALISEREN KAN LATER'

Nafi komt drie dagen later op de KBC Nacht in Heusden-Zolder uit in het hoogspringen, meteen de laatste competitie voor het EK. "In Limburg wil ik minstens even goed doen als in Götzis, waar ik 1m93 sprong."

De liefde voor de zevenkamp blijft vooralsnog intact. Zich toeleggen op één specifieke proef wil ze nog niet doen. "Hoogspringen ligt me, maar ik weet dat ik op de zevenkamp nog een groeimarge heb en die grens wil ik aftasten. Als ik een voldoende hoog niveau haal in één van de disciplines, kan ik me daarin nog altijd specialiseren."

BROERSEN, THEISEN EN SUDARAVA

Nafi Thiam is niet de enige meerkampster die op de Meeting International de la Province de Liège aan het verspringen zal deelnemen. Ook Nadine Broersen en Brianne Theisen zijn van de partij. De Nederlandse is de regerende wereldkampioene indoor op de vijfkamp en de Canadese is de vice-olympische kampioene op de zevenkamp.

Bovendien is Theisen de echtgenote van Ashton Eaton, de beste tienkamper ter wereld, die in Luik aan de 110 meter horden zal deelnemen.

Naast Thiam, Broersen en Theisen is ook Volha Sudarava iemand om naar uit te kijken op de MIAPL. De 30-jarige Wit-Russische is een pure specialiste in het verspringen en won twee jaar geleden op het EK in Göteborg zilver.

Mis deze events niet

Meer