Sport.be

Algemeen

Nummer negen voor Nadal

08.06.2014 | Tom Van Aken

Belga

Na een valse start heeft Rafael Nadal voor de negende keer Roland Garros gewonnen. Novak Djokovic moet nog minstens een jaartje langer wachten op zijn ontbrekende Grand Slam.

Novak Djokovic stond in Parijs voor een opdracht waarin noch hij noch zijn trainer, Boris Becker, ooit slaagden: Roland Garros winnen. Op alle andere Grand Slam-tornooien staat er al minstens één trofee achter zijn naam, in Parijs stond hij nog maar voor de tweede keer in de finale.

De eerste keer was twee jaar geleden toen Rafael Nadal het haalde in vier sets. Ook vorig jaar stonden de twee tegenover elkaar, toen in de halve finale. Toen was het nog spannender. Uiteindelijk haalde Nadal het pas met 9-7 in de vijfde set. In de finale kende Nadal minder moeite met David Ferrer en won zo zijn achtste trofee in Parijs.

PRIMEUR

Wat Djokovic de twee vorige jaren niet gelukt was, lukte nu wel: de openingsset winnen. Hij had daarvoor genoeg aan één break. Die kwam er in het achtste spel. Nadal leek nog tegen de gaan breaken, maar na 15-40 maakte Nole vier punten op rij: 6-3 in de eerste set na 44 minuten.

Nadal even van de kaart, maar niet voor lang. Hij knokte zich in de partij en begon langzaam maar zeker zijn wil op te leggen. Na een eerste break kwam Djokovic nog terug. Maar toen iedereen zich opmaakte voor een tiebreak sloeg Nadal opnieuw toe. Even wat mindere punten van Djokovic met onder andere een dubbele fout en hij mocht de tweede set vaarwel kussen.

RADELOOS

Het niveauverschil steeg in de derde set. Alles begon nochtans met een nodeloze fout. Na een degelijke opslag kwam Nole naar het net voor een serve en volley, maar de hoge bal belandde vrij knullig in het net. 2-0 voor Nadal. De Spanjaard behield de marge makkelijk en deed er bij 5-2 nog een tweede break bij. Nadal duidelijk naar een 2-1 voorsprong tot frustratie van Djokovic die radeloos met zijn racket gooide.

NUMMER NEGEN

Djokovic nam nog eens een toiletbreak en kwam zo tot rust. In elk geval bleef hij langszij tot 2-2. Maar het eerste breakpunt in de vierde set was meteen raak. Nadal kwam 4-2, maar speelde die voorsprong één spel later alweer kwijt. Djokovic vatte nieuwe moed en maakte gelijk bij 4-4.

Maar opnieuw draaide het niet uit op een tiebreak. In een spannend tiende spel kreeg Nadal een eerste matchpunt. En dat was meteen het goeie. Djokovic slaagde er niet meer in binnen de lijnen op te slagen en zo eindigde de finale met een dubbele fout op een anticlimax.


Mis deze events niet

Meer