Sport.be

Algemeen

Onopspoorbaar dopingmiddel te koop voor 100.000 euro

02.02.2014 | Erik Duchateau

Belga

Een gerenommeerde Russische wetenschapper heeft kort voor de start van de Winterspelen aan undercoverjournalisten van het Duitse WDR een nieuw 'onopspoorbaar' dopingproduct te koop aangeboden.

De undercoverjournalisten kregen bij wijze van test 1 milligram van het middel  'Full Size MGF'. Voor 100.000 euro kon de malafide wetenschapper, verbonden aan de Russische Academie van Wetenschappen in Moskou, een hoeveelheid verschaffen (100 mg) waarmee atleten 'klaargestoomd' zouden kunnen worden voor de Winterspelen in Sochi. Het ideale moment om het product in te nemen zou 2 à 3 dagen voor een wedstrijd zijn.

Full Size MGF, een spierversterkend middel, wordt in de Russische Academie van Wetenschappen ontwikkeld... voor farmaceutische doeleinden. Het is enkel nog maar klinisch getest op dieren. De gevolgen (op lange termijn) bij menselijke inname zijn nog niet bekend.

De journalisten van WDR lieten het product in Duitsland onderzoeken. De milligram die ze hadden gekregen was inderdaad zuivere Full Size MGF. Het heeft gelijkaardige eigenschappen als IGF1, een natuurlijke substantie die in het menselijke lichaam wordt geproduceerd. IGF1 is een zogenaamde 'insuline-like growth' (IGF)-factor. Full Size MGF kan dus inderdaad als spierversterkend middel gebruikt worden. 

Full Size MGF is met de huidige dopingtesten niet opspoorbaar. David Howman, directeur-generaal van het Wereldantidopingagentschap WADA, was dan ook gechoqueerd toen hij de WDR-reportage te zien kreeg. "Het zou naiëf zij om te geloven dat alle atleten die in Sochi zullen deelnemen zuiver zijn." Het IOC plant 2453 dopingtests in Sochi, het hoogste aantal dopingcontroles ooit op de Spelen. 

Mis deze events niet

Meer