Sport.be

Algemeen

Spilak en Froome verdelen de buit in Romandië

27.04.2013 | Erik Duchateau

Belga

Regen, mist en bitter koud. De Ronde van Romandië leek zaterdag op een barre voorjaarsklassieker. De ritzege in de ingekorte koninginnenrit ging naar Simon Spilak. Chris Froome blijft leider.

De organisatoren hadden medelijden met de renners en beslisten bij de start de tweede en laatste passage over de Col de la Croix, kort voor de finish, te schrappen. Dat maakte dat de rit van Marly naar Les Diablerets ingekort werd van 188,5 naar 184,8 km.

Ondanks de schrapping was het nog zwaar genoeg met achtereenvolgens de Col des Mosses, de eerste en enige passage over de Col de la Croix, de Pas de Morgins en de hellende wegen richting aankomstplaats Les Diablerets.

MEERSMAN GEEFT OP

De combinatie van het slechte weer en het lastige parcours maakten dat veel renners in de bezemwagen kropen. Daarbij tweevoudig ritwinnaar en de derde uit het klassement, Gianni Meersman. De nummer twee in de stand, Andrew Talansky, gaf niet op, maar kende wel een mindere dag. Dat kan niet gezegd worden van Chris Froome...

Onder andere Marcus Burghardt en Arthur Vichot lieten mooie dingen zien onderweg, maar toen de klassementsrenners zich begonnen te roeren, waren ze eraan voor de moeite. De eerste om leider Froome onder druk te zetten was Tony Martin. Toen die bijgehaald en voorbijgereden werd door Robert Kiserlovski, de vierde in de stand, bleef Froome kalm.

(BIJNA) 1 MINUUT

Pas nadat Thibaut Pinot, Marcel Wyss en Simon Spilak een kloof geslagen hadden, achtte Froome de tijd rijp om te reageren. Hij reed er in zijn eentje naartoe en liet het kwartet vervolgens ter plaatse, op Spilak na. De Sloveen en de Brit werkten goed samen en sprokkelden in een zevental kilometer een voorsprong van 1 minuut bij elkaar.

Froome reed zich leeg om zo veel mogelijk voorsprong bij elkaar te verzamelen en had in de sprint om de ritzege geen verhaal tegen Spilak. Rui Costa won de sprint voor de derde plaats voor Alejandro Valverde en Wilco Kelderman. In die groep zat ook Jurgen Van den Broeck.

Zonder ongelukken wint Froome zondag de Ronde van Romandië, die wordt afgesloten met een tijdrit over 18 km in Genève. De kopman van Team Sky heeft 47 seconden voorsprong op Spilak, 1'21" op Costa en 1'22" op Kiserlovski.

Mis deze events niet

Meer