Sport.be

Algemeen

Ook Cipollini dopeerde zich via Fuentes

09.02.2013 | Erik Duchateau

Belga

"Hier zijn de documenten die Cipollini beschuldigen. Een waarheid die kwetst." Met die kop onthult de Gazzetta dello Sport dat ook Mario Cipollini zich door dokter Fuentes liet doperen.

Epo, groeihormonen, bloedtransfusies en nog tal van andere dopingproducten. Daarmee zou Cipollini in 2002 Milaan-Sanremo, Gent-Wevelgem, het WK in Zolder, 6 ritten in de Giro en 3 in de Vuelta gewonnen hebben. De dopingmiddelen werden hem aangereikt door de Spaanse sportarts Eufemiano Fuentes.

De Gazzetta dello Sport heeft documenten van de Spaanse Guardia Civil kunnen inkijken
die de link tussen Cipollini en Fuentes aantonen. Onder de codenaam 'Maria' bestelde Cipollini epo, bloedplasma, anabolische steroïden en hormonen bij Fuentes. De documenten dateren uit 2002. Cipo was toen al 35, maar het was het meest succesvolle jaar uit zijn carrière.

CIPO ZWIJGT, FUENTES OOK

De dopingschema's die de krant toont, laten weinig aan de verbeelding over. Cipollini wil volgens La Gazzetta pas reageren wanneer hij de belastende documenten heeft kunnen inkijken.

Dokter Fuentes staat momenteel terecht in Spanje, maar namen van sporters voor wie hij dopingschema's opstelde, heeft hij nog altijd niet gegeven. Maar afgaande op de documenten van de Gazzetta dello Sport mogen we Cipollini toevoegen aan het lijstje met ondere andere Alejandro Valverde, Ivan Basso en Jan Ullrich. Namen van wielrenners wiens link met Fuentes eeder al bootgelegd was. 

De 57-jarige Fuentes was de eerste van de vijf beklaagden die voor de rechter verscheen. Ook zijn zus Yolanda en gewezen ploegleiders Manolo Saiz, Vicente Belda en José Ignacio Labarta zijn de rechter een woordje uitleg verschuldigd. Tijdens het proces, dat zes weken zal duren, zullen een rist (ex-)renners komen getuigen.

189 OVERWINNINGEN

Mario Cipollini is een icoon van het Italiaanse wielrennen. De rassprinter heeft 189 overwinningen op zijn palmares staan. Hij behaalde in totaal 57 ritzeges in grote rondes (42 in de Giro, 12 in de Tour en 3 in de Vuelta). In april 2005 kondigde hij op zijn 38ste zijn afscheid aan. Drie jaar later maakte hij nog een korte onsuccesvolle comeback bij het controversiele Rock Racing. De toen 41-jarige Cipo reed toen enkel de Ronde van Californië

ROMEINSE KEIZER

Cipollini was niet enkel een icoon op fiets, ook ernaast. Een mode-icoon. Niet voor niets was 'Mooie Mario' één van zijn bijnamen. Een andere was de 'Leeuwenkoning'. Met zijn lange manen had hij zeker iets van een leeuw, maar Cipo was een man met vele gedaantes. Legendarisch was zijn verschijning als Romeinse keizer of die keer dat hij in een spierenpak of een wieleroutfit met tijgerprint zijn opwachting maakte bij een wedstrijd.

De kleren maken de man, maar geen kleren ook. In 2000 poseerde Cipollini naakt - op een paar schoenen na - voor een reclamecampagne van Reebok.

Mario Cipollini. (foto belga)

Mis deze events niet

Meer