Sport.be

Algemeen

Rodriguez wint in kletsnat Lombardije

29.09.2012 | Filip Cleeren

Belga

De Spanjaard Joaquim Rodiguez heeft Ronde van Lombardije gewonnen. Wereldkampioen Philippe Gilbert gaf op na een val.

Op een mistige Muur van Sormano op 83 kilometer van de streep voerde Alberto Contador de forcing met Vincenzo Nibali en Joaquim Rodriguez. Wereldkampioen Philippe Gilbert moest de berggeiten laten rijden en zou niet meer terug komen. In de afdaling viel hij net zoals BMC-ploegmaat Alessandro Ballan. Gilbert stapte uit de koers met schaafwonden.

Vluchters Bardet en Losada reden lang voorop en vooral de jonge Fransman Romain Bardet liet van zich spreken. De amper 22-jarige Fransman van AG2R ging er alleen van door op de Sormano en bleef dapper voorop strijden. In de achtergrond zaten de favorieten snel geïsoleerd, dus hielden ze even een wapenstilstand om de knechten de laten terugkeren. Op 51 kilometer van het einde ging Bardet dan toch voor de bijl.

Dat was het sein voor Kevin De Weert (Omega Pharma-Quick.Step) om bergop in de aanval te gaan, maar in de afdaling ging De Weert zelf onderuit in een gladde haarspeldbocht. De valpartij was meteen het einde van zijn vlucht, want hij werd meteen opgeslokt door wat er nog overschoot  van het fel uitgedunde peloton. Ook Nibali en Tiralongo waren bij de ongelukkige tuimelaars. 

De Portugees Rui Costa was de volgende die het probeerde. De renner van Movistar verzamelde een halve minuut in de aanloop naar de slotklim, maar ook zijn poging was tevergeefs. 

Op de laatste helling van de VIlla Vergano sprong Joaquim Rodriguez weg, op zoek naar de overwinning én de eindzege in de World Tour. Rodriguez kwam alleen boven en moest dan solo de laatste acht kilometer naar de meet afleggen. In de achtervolging kreeg Contador het gezelschap van vijf andere renners die in de gietende regen op zoek gingen naar de kwieke Spanjaard. Het Sky-koppel Henao en Uran, de winnaar van vorig jaar Zaugg (RadioShack), Quintana van Movistar en Santambrogio van BMC.

Van een echte achtervolging was weinig sprake. Een hoop renners kwam nog bij aansluiten, terwijl de favoritengroep meer bezig was met de tweede plaats, dan met Rodriguez. De Spanjaard bolde alleen binnen en pakt door zijn zege ook de eindwinst in de World Tour over van Bradley Wiggins. Samuel Sanchez (Euskaltel) sprintte naar de tweede plaats voor Rigoberto Uran.

Greg Van Avermaet (BMC) was de beste landgenoot op de 17de plaats.

 

Mis deze events niet

Meer