Sport.be

Algemeen

Evans de sterkste in de Dauphiné

04.06.2012 | Steven Kins

Belga

Cadel Evans heeft de eerste rit in lijn in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Hij rondde een late uitval met drie af. Andy Schleck moest opnieuw lossen en Samuel Sanchez kwam hard ten val.

De zes beklimmingen tussen Seyssins en Saint-Vallier (187 km) schrikten zes vluchters niet af. Sep Vanmarcke was in het gezelschap van Giovanni Bernaudeau, Japans kampioen Yukihiro Doi, Maarten Tjalingii, Nicolas Edet en Markel Irizar. Vooral Irizar was gedreven, want hij reed een uitstekende proloog op zondag en hoopte dus op de leiderstrui. De leiders kregen maximum dertien minuten, maar die grote voorsprong zakte snel.

VALLENDE TENOREN

Na iets meer dan 50 kilometer kwamen regerend olympisch kampioen Samuel Sanchez en Pierrick Fedrigo ten val. Fedrigo kon na een achtervolging terug aansluiten in het peloton, maar Sanchez had meer averij opgelopen. Hij werd opgewacht door twee ploegmaats, maar ook zij konden hem niet tot bij de grote groep brengen. Er wordt gedacht aan gebroken ribben, maar een scan na de rit moet daarop antwoord brengen.

Op 30 kilometer van de meet was het de beurt aan de Ier Daniel Martin om een zware val te maken. Aan een rotonde tikte hij tegen het achterwiel van zijn voorganger en ging hij hard tegen het asfalt. Een sleutelbeenbreuk leek het verdict, maar hij kon toch zijn weg voortzetten.

SCHLECK KAN NIET MEE

Rabobank en Omega Pharma - Quick-Step werkten in het peloton om hun spurters Michael Matthews en Gerald Ciolek aan een zege te helpen en zo zagen Vanmarcke en co hun voorsprong heel snel slinken. Onder impuls van Dries Devenyns moest Andy Schleck lossen op de laatste beklimming van de Côte de la Sizeranne. Hij kwam uiteindelijk drie minuten na de winnaar binnen. Ploegmanager Johan Bruyneel ziet dus niet de verhoopte verbetering in de conditie van de Luxemburger.

Vanmarcke, een van de laatste drie overgebleven vluchters, werd nog voor de top van de laatste klim bijgehaald door het peloton. Enkel Irizar kon nog even uit de greep blijven, maar op 5km van de finish was het ook voor hem voorbij. Enkele andere mannen uit de voorste gelederen van het klassement probeerden het dan. Andrey Kashechkin, Jérôme Coppel en niemand minder dan Cadel Evans verzamelden enkele seconden voorsprong en ze hielden die net vast. Evans verstikte zijn kompanen met een verschroeiend tempo en moest niet uit het zadel komen om de rit te winnen. Coppel werd tweede, Kashechkin derde. Nacer Bouhanni won de spurt van het peloton.

Luke Durbridge, leider na de proloog, kwam binnen in een tweede peloton en verliest zijn trui. Bradley Wiggins leidt nu met één seconde voor Evans en twee op Grivko en Barredo.

Evans was voor zijn doen spraakzaam na de rit: "Ik heb een lange trainingsperiode achter de rug, dus komt mijn vroege overwinning wat aan als een verrassing. Een mooie verrassing, welteverstaan. Ik heb de koers gemaakt en soms moet je de aangeboden kansen pakken en dat heb ik vandaag gedaan. We zijn zoals elk jaar naar hier gekomen om ons te testen voor de Tour. Ik was gisteren zes seconden na de proloogspecialisten geëindigd en dat was niet slecht. Elke dag verbeter ik en met deze zege krijgt de ploeg natuurlijk vertrouwen."

Wiggins heeft dus één seconde voor op Evans. "De gele leiderstrui was geen doel op zich voor mij vandaag", stelde Wiggins. "Rij ik niet in het geel, dan vindt men dat ik slecht koers en als ik hem toch te pakken heb, is dat blijkbaar te vroeg. Ik kom hier om te koersen en mijn plaats in het klassement volgt wel. Ten slotte ben ik niet verrast door de prestatie van Cadel. Andy Schleck komt er ook nog wel. We mogen niet vergeten dat dit slechts de Dauphiné is. De Tour is nog veraf."

Mis deze events niet

Meer