Sport.be

Algemeen

Gilbert: 'Ik kan het nauwelijks geloven'

26.06.2011 | Ward Bollen

Philippe Gilbert is voor de eerste keer Belgisch kampioen wielrennen op de weg. De Waalse renner reageerde bijzonder gelukkig achteraf.

Gilbert, Meersman en Wallays stonden op het podium. (foto belga)
"Dit is fantastisch, ik kan nauwelijks geloven dat ik deze prachtige trui aanheb", zei Gilbert na de ceremonie. "Ik wil wel mijn ploeg betrekken in de hulde. We hebben als team de wedstrijd hard gemaakt. Toen Wellens weg was, heb ik enkele mannen aangemaand om te demarreren. Landbouwkrediet moest zo als eerste ploeg een pak manschappen opofferen."
 
"Ook daarna bleef ik mijn maats stimuleren om aan te vallen. Op zeker moment raakten we voorop met een mooie groep. Ondertussen raakte ik er elke ronde meer van overtuigd dat dit parcours lastig  genoeg was om het verschil te maken. Als ik rondkeek, zag ik heel wat renners in de kopgroep die al diep in hun krachten hadden moeten tasten. Dan was het aan mij om het in de slotronde af te maken."

Starten is winnen, dat zou stilaan de lijfspreuk van Gilbert kunnen zijn. "Momenteel lijkt het daar inderdaad sterk op", aldus de nieuwe Belgische kampioen. "Misschien zal dit seizoen later dan ook wel het beste uit mijn carrière blijken. Ik ben fier op deze trui, al zou ik hem in het begin van de Tour graag even inruilen voor een geel exemplaar."

"Een tweede plaats in een kampioenschap wordt wel eens vaker als de meest ondankbare beschouwd, maar tegen de Philippe Gilbert van dit seizoen is nu eenmaal niet veel te doen", erkende zilveren medaille Gianni Meersman. "Tegen hem verliezen is geen schande."

"In de aanloop naar dit kampioenschap had ik er alles aan gedaan om hier goed te zijn", stelde bronzen medaille Jelle Wallays. "Ik vreesde wel een beetje de afstand, maar durfde toch stilletjes te hopen op een plaats in de top tien. Een podiumplaats is natuurlijk helemaal schitterend. Als neoprof is het normaal dat ik niet kan wedijveren met de Philippe Gilbert van dit seizoen."
 
"Ik kan nog veel groeien en hopelijk sta ik dan ooit  zelf eens op dat bovenste trapje van het podium. In het sprintje met Gianni voor de tweede plaats kwam ik net tekort. Op honderd meter van de finish kwam ik naast hem, maar hij had blijkbaar nog iets in petto."

Mis deze events niet

Meer