Sport.be

Algemeen

Gilbert pakt Belgische driekleur

26.06.2011 | Ward Bollen

Wie anders dan Philippe Gilbert heeft de Belgische titel op de weg gewonnen. Hij sprong op 2 km van de streep weg uit een kopgroep van 15 en won voor Meersman en Wallays.

Tom Boonen feliciteert Gilbert met zijn eerste nationale titel op de weg. (foto belga)

Veldrijder Bart Wellens was één van de eerste aanvallers van de dag. De renner van Telenet-Fidea pakte tot zes minuten voorsprong, maar werd uiteindelijk toch weer ingerekend. Even later stapte Wellens zelfs van de fiets. Voor hem was het BK in Hooglede-Gits niet meer dan een training.

Mario Aerts maakte zijn comeback na hartritmestoornissen, maar hij voelde zich niet optimaal en gaf al vroeg in de wedstrijd op. De veteraan reageerde achteraf dat het te snel ging voor hem in de beginfase van de wedstrijd.

Op 96 km van de streep ontstond een in eerste instantie onschuldig kloofje tussen een aantal renners en het peloton. Philippe Gilbert zat attent mee voorin. Tom Boonen en Stijn Devolder doorzagen het gevaar en kwamen hun wagonnetje nog aansluiten. De 18 koplopers hadden een twintigtal kilometer nodig om definitief weg te geraken.

Veranda's Willems-Accent was het enige grote blok dat voorin ontbrak. De mannen van Lucien Van Impe probeerden het gat nog te dichten met de hulp van Nick Nuyens en Greg Van Avermaet, maar tevergeefs. Fabio Polazzi, de vriend met wie de betreurde Franck Vandenbroucke naar Senegal trok, zat wel knap in de kopgroep, net als Meersman, Zingle, Devenyns, Jurgen Van De WalleBakelants en Dehaes.

IJZERSTERKE GILBERT

Vangenechten was op 35 km van de streep de eerste die moest afhaken bij de koplopers. Hij keerde na een lekke band niet meer terug. Jurgen Van De Walle was even voordien gevallen en moest Boonen & co laten rijden. De renner van Omega Pharma-Lotto zou zelfs de finish niet halen.

Preben Van Hecke ondernam in de slotfase enkele pogingen om weg te rijden maar die werden telkens in de kiem gesmoord door de sterke blokken van QuickStep en Omega Pharma-Lotto. Neoprof Vermote moest zijn vele inspanningen bekopen, zodat 15 renners het kampioenschap zouden beslissen.

Aanvalspogingen bleven uit en op de Gitsberg, de laatste beklimming van de dag, ontbond de ijzersterke en attente Philippe Gilbert zijn duivels. Tom Boonen probeerde nog te reageren, maar moest de veelwinnaar laten rijden.

Gilbert kon nog even achterom kijken en pakte verdiend de eerste Belgische titel bij de profs uit zijn carrière. Gianni Meersman won de spurt voor de tweede plaats. Jelle Wallays veroverde het brons. Tom Boonen kwam uiteindelijk als zevende over de streep. Uittredend kampioen Devolder eindigde verdienstelijk zesde.

BK in Hooglede-Gits - Uitslag
1. Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto) 241,2 km/5u19:38 (gem. 45,277 km/u)
2. Gianni Meersman 0:02
3. Jelle Wallays 
4. Edwig Cammaerts
5. Pieter Vanspeybrouck 0:04
6. Stijn Devolder
7. Tom Boonen 0:08
8. Kurt Hovelynck 0:13
9. Preben Van Hecke 0:16
10. Fabio Polazzi 0:18
Mis deze events niet

Meer