Sport.be

Algemeen

Greipel ontloopt sprint en wint

29.03.2011 | Hans Van Puyenbroeck

André Greipel heeft in Zottegem de eerste rit van de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen. De snelle Duitser van Omega Pharma-Lotto startte zijn sprint net voordat het peloton hem inhaalde.

Niemand geraakte nog tot bij Greipel. (foto belga)

Geen Tom Boonen, Fabian Cancellara en Philippe Gilbert in de Driedaagse De Panne-Koksijde. Zij mengen zich deze week niet in het wedstrijdgewoel en bereiden zich via trainingskilometers voor op de Ronde van Vlaanderen.

Voor Jos Van Emden zat de koers er na een uur al op. De Nederlander van Rabobank ging tegen de vlakte, blesseerde zich aan de heup, werd aangeraden te stoppen, sprong toch terug op de fiets, reed nog even door, maar moest daarna toch in de volgwagen stappen.

De eerste rit was 194 km lang en ging van Middelkerke naar Zottegem. Na 80 km reed de eerste vlucht van betekenis weg. Daarbij veel neoprofs en weinig klinkende namen: Jens Debusschere, Laurens De Vreese, Jelle Wallays, Bert De Backer, Mickael Delage, Sébastien Turgot, Pim Ligthart en Aleksejs Saramotins. De jongens liepen al snel twee minuten uit op het peloton. 
  
De Nederlander Ligthart haalde op de Edelare, de eerste van twaalf hellingen, de eerste bergpunten van deze Driedaagse binnen. Wallays en De Backer bolden als tweede en derde over de top. Even later sprintten De Backer en Ligthart keihard bij de passage aan de finish. Een finishfoto moest bekeken worden, maar het was De Backer die de punten én vooral de bonificatieseconden pakte.

Rabobank zette zich op kop van het peloton en hield de voorsprong van de koplopers binnen de perken. Sylvain Chavanel testte tussendoor even zijn benen op de kasseien van de Haaghoek. Ook Leif Hoste liet zich opmerken, maar niet in gunstige zin. De West-Vlaming van Katusha ging zwaar tegen de grond. Hoste bloedde hard aan zijn voorhoofd en werd naar het ziekenhuis gebracht, maar aan een forfait voor de Ronde van Vlaanderen wil hij niet denken (lees meer ).

GREIPEL IN DE (TEGEN)AANVAL

Net voor de val van Hoste zette André Greipel een tegenaanval op. Samen met Vladimir GusevMichal Kwiatkowski en Dmitriy Muravyev reed hij tot bij de kopgroep. Even later sloten ook Gert Steegmans en Lieuwe Westra aan. 40 km waren er toen nog te rijden. Westra had duidelijk goede benen en ging meerdere keren op de trappers staan. Greipel duwde ook een aantal keer door en die snelheidsverhogingen eisten hun tol. Enkel Gusev en Muravyev konden de twee volgen. 

In het peloton was er voortdurend onrust. Stijn Devolder en Bradley Wiggins zorgden ervoor dat de voorsprong van de vier leiders van 1 minuut tot onder de 10 seconden daalde met nog 5 km voor de boeg. 

Massasprint of niet? Net voorbij de laatste bocht zat het peloton in het kielzog van het groepje van vier, maar dan had Greipel zijn sprint al ingezet. De Duitser spurtte onweerstaanbaar naar winst. Hij werd gevolgd door Westra, Muravyev en Gusev, die ook nog net uit de groep van het peloton bleven. Romain Feillu won de sprint van het peloton, voor Peter Sagan. Eerste Belg in de uitslag was James Vanlandschoot met een 13de plaats.


Mis deze events niet

Meer