Sport.be

Algemeen

D'Hooghe verdedigt vaccinatie

10.11.2009 | Rik Thaens

Volgens Michel D'Hooghe gebeurden de vaccinaties tegen de Mexicaanse griep bij spelers van enkele Belgische topclubs met de goedkeuring van de WHO. "Je reinste onzin", beweert echter een vaccinoloog.

Michel D'Hooghe. (foto belga)
De preventieve vaccinatie van de spelers van Anderlecht, Club Brugge en Standard blijft voor beroering zorgen. Nadat griepcommissaris Marc Van Ranst gisteren al furieus reageerde op deze inentingen, verdedigt Michel D'Hooghe, voorzitter van de Medische Commissie van de FIFA, nu de beslissing van de clubs.

"Op 1 november heb ik een aantal medici van internationale federaties bijeengeroepen. Daar is beslist dat clubs die Europees spelen en veel moeten reizen, hun spelers mogen inenten. Om zeker te zijn hebben we contact opgenomen met de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) en die heeft de stelling van die dokters bevestigd", aldus D'Hooghe op Radio 2.

"Ik veronderstel dat alle ploegen die in de Champions League of Europa League spelen hun spelers al ingeënt hebben. Dan kunnen wij in België niet alleen als witte ridders overblijven en de spelers laten uitzieken", vindt D'Hooghe.

VACCINOLOOG VAN DAMME: 'JE REINSTE ONZIN'

Vaccinoloog Van Damme: 'Clubs beschouwen vaccinatie als kwaliteitslabel'
Vaccinoloog Pierre Van Damme noemt de uitleg van D'Hooghe je reinste onzin. "Ik was aanwezig op de laatste twee vergaderingen. Daar zijn een aantal proritaire groepen gedefinieerd en er was absoluut geen sprake van reizigers noch van voetballers", aldus Van Damme.

"De Wereldgezondheidsorganisatie heeft zo'n advies absoluut niet geformuleerd. De clubs beschouwen deze inenting tegen de Mexicaanse griep als een kwaliteitslabel voor de ploeg, hetgeen compleet misplaatst is. Zo worden schaarse middelen van de prioritaire groepen weggezogen."

Griepcommissaris Van Ranst: 'Hopelijk hebben ze er nog lang last van'
Griepcommissaris Marc Van Ranst reageerde gisteren al furieus op de beslissing van de topclubs. "Hopelijk was de prik in hun bil en hebben ze er nog lang last van. Het kan niet dat mensen die niet tot een risicogroep behoren, toch ingëent worden op kosten van de gezondheidszorg."

Mis deze events niet

Meer