Sport.be

Algemeen

Baestaens pakt tricolore

11.01.2009 | cyclo-cross.info - Simon Lamon-Julien Gielen

Vincent Baestaens snelde in Loenhout vlot naar de beloftetricolore. Eerstejaars Stef Boden werd tot z'n eigen verbazing tweede, de bronzen plak was na een val van Tom Meeusen voor Kenneth Van Compernolle.

Een vijftal beloftes draaide op kop de laatste ronde van een aantrekkelijke wedstrijd in: Stef Boden, Vincent Baestaens, Kenneth Van Compernolle, Jim Aernouts en Tom Meeusen. Baestaens wist in de laatste kilometers de rest uit het wiel te slaan, en fietste solo over de streep richting titel. Stef Boden en Tom Meeusen mochten spurten voor zilver, maar daarbij knalde Meeusen tegen het achterwiel van de AA-renner aan. Zo viel de bronzen medaille in laatste instantie in de schoot van Kenneth Van Compernolle.

Baestaens in z'n tricolore hebbeding (foto Photopress.be)
"Dit parcours was op mijn lijf geschreven", vertelde de kersverse kampioen. "En ik voelde me echt sterk vandaag. De omloop was gewoon te snel om grote verschillen te slaan. Vandaar dat ik pas in de voorlaatste ronde van de rest wegfietste. Ik wilde liever niet wachten op de spurt, al ben ik niet traag. Het WK? Daar rijdt iedereen nog eens tien percent sneller. Alle buitenlanders leven er volop naartoe."

Eerstejaars Stef Boden verraste iedereen met z'n tweede stek. "Ook mezelf", lacht de Kalmthoutenaar, vorig jaar nog junioreskampioen. "In de beginfase hield ik me afzijdig, liet ik de favorieten maar wat wringen. Beetje bij beetje schoof ik naar voren. De laatste ronde draaide ik op kop in, je weet maar nooit wat er achter je rug gebeurt. Echt fantastische benen vandaag, lang geleden dat ik die nog had. Nu hoop ik op een WK-selectie."

Favoriet Kenneth Van Compernolle kon zich neerleggen bij de derde plek. "Ik ben echt blij met dit podium, al had ik stiekem op meer gehoopt. Ik heb me niet neergelegd bij het snelle parcours, dat echt me niet lag. Ik heb de koers meegemaakt, maar we waren met te veel renners aan elkaar gewaagd. De laatste ronde zat ik door m'n beste krachten heen. Door die val van Meeusen krijg ik dan toch nog onverwacht de bronzen plak."

Kevin Eeckhout werd vierde, na een opgemerkte wedstrijd. "We trokken vandaag met de ploeg de kaart van Van Compernolle. Hij heeft graag een lastige cross, daarom maakte ik mee de koers hard. In de derde ronde trok ik volop door op kop van de groep. Blijkbaar reed ik zo hard dat het groepje splitste. Daarbij verschoot ik wel wat krachten. Toen we met zes man voorop geraakten, hing ik constant aan het rekkertje. Ik hoop nu volop op een selectie voor Roubaix en het WK."

Tom Meeusen bolde na z'n val als vijfde over de streep, voor Jim Aernouts en Dave De Cleyn.

Mis deze events niet

Meer